Земетресение с магнитуд 3,5 разтърси Охрид

0
Епицентърът на труса е локализиран на 5,5 километра източно от град Охрид
Епицентърът на труса е локализиран на 5,5 километра източно от град Охрид Снимка: EMSC

Епицентърът на труса е локализиран на 5,5 километра източно от град Охрид

В неделя, 7 юли 2024 година, в 15:07 часа българско време, земетресение с магнитуд 3,4 по Рихтер разтърси Северна Македония. Епицентърът на труса е локализиран на 5,5 километра източно от град Охрид, в югозападната част на страната.

Според данните, предоставени от Аристотеловия университет в Солун, Гърция, земетресението е било с плитък фокус, на дълбочина от 5 километра. Координатите на епицентъра са 40.990° северна ширина и 20.750° източна дължина.

Трусът е бил усетен в няколко населени места в региона. Най-близките градове до епицентъра са Охрид в Северна Македония, както и Елбасан и Поградец в съседна Албания. Земетресението е регистрирано на около 58 километра източно от Елбасан, Албания, град с население от приблизително 100 000 жители, и на 13 километра североизточно от Поградец, Албания, с население около 61 500 души.

Въпреки че земетресението е било с умерена сила, то е част от поредицата сеизмични събития, които са характерни за региона. Северна Македония се намира в сеизмично активна зона и регулярно преживява земетресения с различна интензивност.

Според статистиката, предоставена от Volcano Discovery, Северна Македония има умерено ниво на сеизмична активност. Базирайки се на данни от последните 54 години и архив на земетресенията от 1900 година насам, в страната се регистрират средно около 593 труса годишно. Повечето от тях са с малка или умерена сила и не причиняват значителни щети.

Въпреки това, историята показва, че Северна Македония е преживяла и по-силни земетресения. От 1900 година насам са регистрирани поне 7 труса с магнитуд над 6 по Рихтер. Това предполага, че по-големи земетресения от този мащаб се случват сравнително рядко, приблизително на всеки 15 до 20 години.

Средно Северна Македония преживява около 55 труса с магнитуд 3 или по-висок годишно. От тях около 10 са с магнитуд 4 или по-висок.

Последното земетресение преди това в или близо до Северна Македония е било регистрирано на 15 юни 2024 година, с магнитуд 2,1. То е било локализирано на 23 километра северно от Шкодра, Албания, и е имало много плитък фокус на 15 километра дълбочина.

Важно е да се отбележи, че въпреки честотата на земетресенията в региона, повечето от тях са с малка или умерена сила и рядко причиняват значителни щети или представляват сериозна заплаха за населението. Въпреки това, местните власти и службите за спешно реагиране остават бдителни и подготвени за евентуални по-силни трусове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари