Проф. Николай Габровски: Ковид-19 раздели много тежко обществото

0
Българското здравеопазване - на нивото на средна европейска държава
Българското здравеопазване - на нивото на средна европейска държава Снимка: Bulgaria On Air

Българското здравеопазване - на нивото на средна европейска държава

В динамичния свят на съвременното здравеопазване, България се справя добре като "нормална средна европейска държава", според изявлението на изтъкнатия неврохирург професор Николай Габровски. Тази оценка идва на фона на продължаващите обществени дебати и политически дискусии относно състоянието на здравната система в страната.

В интервю за предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR, професор Габровски изрази своето мнение относно текущото състояние на българското здравеопазване. Той подчерта, че въпреки личните преживявания на отделните граждани, когато се разглеждат обективните параметри, описващи функционирането на здравната система, България демонстрира задоволително представяне.

"Здравеопазването винаги е интересна тема, от политическа гледна точка, защото позволява да се издигат лозунги, да се проявява загриженост. Удобно е за един популистки подход да се търси евентуален политически дивидент," коментира професор Габровски, обръщайки внимание на често срещаната политизация на здравните въпроси.

Специалистът не пропусна да отбележи и предизвикателствата, пред които е изправено обществото в последните години. Той акцентира върху дълбокото разделение, причинено от пандемията от COVID-19, което е довело до сериозна конфронтация както между гражданите, така и между политическите сили.

"Макар да твърдим, че сме го забравили, ако се върнем две или три години назад, COVID-19 раздели много тежко обществото на две враждуващи части, обвиняващи една друга в какво ли не. По същия начин политическите сили бяха разделени на два или повече воюващи един с друг лагери," припомни професор Габровски.

В отговор на нарастващата нужда от по-добро разбиране и управление на мозъчните заболявания, професор Габровски анонсира предстоящото учредяване на Съвет за мозъчно здраве. Тази нова структура има за цел да обедини усилията на специалисти от различни области - невролози, психиатри и неврохирурзи, както и представители на пациентските организации и бизнеса.

"Надявам се тази структура да обедини усилията на невролози, психиатри и неврохирурзи, както, разбира се, на пациенти и бизнес, за да може тази сложна тема за мозъчните заболявания да бъде обобщена по някакъв начин," сподели професор Габровски. Той изрази надежда, че с учредяването на организацията, експертите ще успеят да направят по-достъпни за широката общественост сложните теми, свързани с мозъчното здраве.

Инициативата за създаване на Съвет за мозъчно здраве идва в момент, когато световната общност все повече осъзнава важността на психичното и неврологичното здраве. Този ход би могъл да постави България в авангарда на усилията за по-добро разбиране и лечение на мозъчните заболявания, които засягат милиони хора по целия свят.

Въпреки предизвикателствата, пред които е изправено българското здравеопазване, изказването на професор Габровски внася доза оптимизъм и подчертава необходимостта от обективна оценка на системата. Неговият призив за по-малко политизация и повече експертен подход в здравеопазването е важен сигнал към обществото и политическите лидери за необходимостта от конструктивен диалог и сътрудничество в името на общественото здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Анонимен
    Сега пък Ковид - 19 им е виновен. Политиците разделиха обществото, не Ковид - 19. Ще съжаляват за това разделение, но ще бъде късно.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари