Почина гръцкият композитор Мимис Плесас

0
Маестрото издъхна дни преди да навърши 100 години
Маестрото издъхна дни преди да навърши 100 години

Маестрото издъхна дни преди да навърши 100 години

Легендарният гръцки композитор Мимис Плесас почина на 99-годишна възраст, оставяйки след себе си богато музикално наследство. Новината за кончината му бе съобщена от съпругата му Лусила Карер Преса, която сподели емоционално послание в социалните мрежи, цитирано от гръцкото издание ProtoThema.

Плесас, роден на 12 октомври 1924 година в Атина, бе на прага да отпразнува своя стотен рожден ден. Животът му бе изпълнен с музика от ранна възраст, когато става първи солист на пиано в националното радио на Гърция.

Образованието на маестрото започва с изучаване на химия във Физико-математическия факултет на Атинския университет, но по-късно той се отправя към Съединените американски щати, за да продължи обучението си. Там талантът му бързо бива забелязан - през 1952 година, едва 28-годишен, Плесас получава първата си музикална награда от Университета в Минесота. Година по-късно той вече е класиран на пето място сред пианистите в САЩ, което е забележително постижение за млад музикант.

Кариерата на Мимис Плесас е многостранна и впечатляваща. От 1952 година той се посвещава на композирането, а от 1956 година разширява своята дейност, включвайки и дирижиране. Неговият творчески гений намира израз в създаването на музика за театър, кино, радио и телевизия. Плесас работи с редица водещи певци, много от които издига до върховете на славата чрез своите композиции.

Като диригент, маестрото има честта да застане начело на някои от най-престижните световни оркестри. Освен това, той оставя своя отпечатък и в медийното пространство като продуцент на популярното радиопредаване "За 30 секунди" - викторина за знания, която през 60-те и 70-те години на миналия век е любимо забавление за много гърци.

Приносът на Плесас към културния живот на Гърция е неоспорим. Той е активен член на множество творчески организации, включително Гръцкото дружество на драматурзите, Гръцкото дружество на музикалните композитори и Гръцкото дружество на лириците. Участието му в международни и гръцки журита за оценка на художествени събития допълнително утвърждава неговия авторитет в артистичните среди.

Загубата на Мимис Плесас е дълбоко почувствана не само в Гърция, но и в международните музикални кръгове. Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис изрази своята почит към великия творец, като написа: "Напусна ни един водещ композитор, велик учен и добър човек".

Музикалното наследство на Плесас ще продължи да вдъхновява поколения музиканти и любители на изкуството. Неговият принос към гръцката и световната музикална сцена остава незаличим, а паметта за неговия талант и човечност ще живее в сърцата на всички, които са имали щастието да се докоснат до неговото изкуство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари