Намаляват сметките за парно в Русе

0
Русенци ще плащат с 12% по-малко през новия отоплителен сезон
Русенци ще плащат с 12% по-малко през новия отоплителен сезон

Русенци ще плащат с 12% по-малко през новия отоплителен сезон

От първи октомври 2024 година топлофикациите в цялата страна трябва да са в готовност да пуснат отоплението при трайно понижение на температурите. Според Наредбата за топлоснабдяване, условието за масово включване на централното отопление е в три последователни дни средноденонощната температура да е по-ниска от 12 градуса по Целзий. Допълнително изискване е наличието на прогноза от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за трайно застудяване през следващите 7-10 дни.

Добра новина за потребителите е, че през настоящия отоплителен сезон ще плащат по-малко за парно. В края на юни 2024 година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри по-ниски цени на топлофикационните дружества за следващите 12 месеца. Средното намаление за страната е 8,5 процента.

Най-значително е поевтиняването в Бургас - с над 14 процента, следвано от Русе с 12 процента и Враца с 11,35 процента. Жителите на Разград и Сливен ще се радват на 10 процента по-ниски цени. В столицата, клиентите на "Топлофикация София" ще плащат със 7 процента по-малко. Най-малко е намалението във Велико Търново - едва 2,5 процента.

От Асоциацията на топлофикационните дружества увериха, че доставчиците на топлинна енергия са приключили с плановите ремонти и поддръжката на съоръженията си. Въпреки че все още няма конкретни анализи за цената на природния газ през зимните месеци, потребителите могат да бъдат спокойни - цената ще остане непроменена до 1 юли 2025 година.

Експертите съветват, че за допълнително намаляване на разходите за отопление е препоръчително да се поддържа равномерна температура в жилищата. Практиката на изключване и последващо включване на високи степени на радиаторите не води до реални икономии.

Реалното усещане за намаление на разходите ще зависи и от метеорологичните условия през предстоящия зимен сезон. Потребителите се насърчават да следят прогнозите и да се подготвят за евентуално ранно включване на отоплението при продължително застудяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Kjhj
    Община Русе още не споменава какво ще прави, след като български съд обяви 100% завишените такси от община Русе за незаконосъобразни, но общината надвзе двойни такси на гражданите си. Докога ще чакаме община Русе да съобщи как ще компенсира русенци, след като съдът обяви община Русе за престъпник/закононарушител?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари