Тридневно честване на 95-годишнината на спелеоложкото движение край Орлова чука

0
Богата програма очаква любителите на пещерите от 4 до 6 октомври
Богата програма очаква любителите на пещерите от 4 до 6 октомври Снимка: БГНЕС

Богата програма очаква любителите на пещерите от 4 до 6 октомври

Тридневно честване на 95-годишнината на спелеоложкото движение край Орлова чука.

Любителите на подземните приключения ще се съберат за вълнуващо събитие в началото на октомври. От 4 до 6 октомври 2024 година, районът около пещерата Орлова чука ще се превърне в център на спелеологията, за да отбележи 95 години организирано спелеоложко движение в България.

Програмата на събитието е богата и разнообразна, предлагайки дейности за всички възрастови групи и нива на опит - от професионални пещерняци до любители, които тепърва откриват магията на подземния свят.

Началото на празненствата е поставено на 4 октомври, когато организаторите и участниците ще изградят палатков лагер в близост до пещерата. Освен това, ще бъдат обособени специални зони за провеждане на тематични работилници.

Официалното откриване на събитието е насрочено за 15:00 часа на 4 октомври. Специални гости на церемонията ще бъдат Петър Делчев, председател на Българската федерация по спелеология (БФСп), и доктор Алексей Стоев, председател на Българското пещерно дружество (БПД). След официалната част ще започнат и същинските пещерни занимания. Първият ден от честванията ще завърши с прожекция на тематични филми.

На 5 октомври програмата включва посещения на пещерата Орлова чука, както и на комплекс Блажев и Новата чука. Предвидено е и преминаване по пътеката на исихастите. За желаещите да разширят хоризонтите си, организаторите са подготвили турове до комплекс Водна и средновековния град Червен. Вечерта на 5 октомври ще се състои официалното закриване на празничните дни.

Кулминацията на събитието ще бъде на 6 октомври, когато посетителите ще имат възможност да наблюдават скоростно изкачване на входа на пещерата Орлова чука. Специален гост на това вълнуващо състезание ще бъде Теодор Кисимов - единственият българин, достигнал два пъти до дъното на най-дълбоката пещера в света.

За най-малките участници и техните родители, организаторите са подготвили специална игра, озаглавена "Един ден от живота на пещерния човек", която ще започне в 11:00 часа на 6 октомври. В следобедните часове на последния ден от честванията, участниците ще разформироват палатковия лагер и ще се погрижат за почистването на района около пещерата, демонстрирайки отговорно отношение към природата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари