Инфодемия е новата епидемия на дигиталната ера

0
Експерти разкриват тайните на информационната манипулация
Експерти разкриват тайните на информационната манипулация

Експерти разкриват тайните на информационната манипулация

В дигиталната епоха информацията е достъпна само с едно докосване на екрана, но това изобилие крие и своите опасности. Феноменът, известен като "инфодемия", представлява сериозно предизвикателство пред съвременното общество.

Световната здравна организация (СЗО) дефинира инфодемията като прекомерно количество информация, включително невярна или подвеждаща, която се разпространява особено бързо по време на кризи. Този информационен потоп затруднява хората да разграничат достоверните факти от измислиците, което може да доведе до объркване и паника.

За да се предпазим от негативните ефекти на инфодемията, експертите препоръчват няколко ключови стратегии:

  1. Проверка на източниците: Винаги е важно да се установи кой стои зад дадена информация. Реномирани медии като Би Би Си (BBC), Ройтерс (Reuters) и Асошиейтед Прес (Associated Press) са примери за надеждни източници. Препоръчително е да се проучи и квалификацията на авторите на статиите.
  2. Сравняване на информацията: Не трябва да се разчита само на един източник. Сравняването на информацията от различни авторитетни медии повишава вероятността за получаване на точна картина на събитията.
  3. Анализ на заглавията: Често заглавията са преувеличени или манипулативни. Важно е да се прецени дали те отразяват точно съдържанието на статията. Прекалено сензационните заглавия могат да бъдат индикатор за потенциална дезинформация.
  4. Оценка на фактите: Платформи за проверка на факти като Снопс (Snopes), ФактЧек (FactCheck.org) и българската инициатива "Фалшивите новини" предлагат професионален анализ на различни твърдения и новини, което помага за отделянето на истината от измислицата.
  5. Внимание към емоционалните реакции: Фалшивите новини често целят да провокират силни емоции. Ако дадена информация предизвиква гняв или страх, е препоръчително да се направи пауза и да се извърши допълнителна проверка преди споделяне.

За да се предпазим от инфодемията, експертите съветват:

  • Да се настроят уведомления само от проверени новинарски източници, което ще ограничи потока от информация от ненадеждни платформи.
  • Да се инвестира време в обучение по медийна грамотност. Съществуват множество онлайн курсове и ресурси, които предлагат знания за разпознаване на фалшиви новини.
  • Да се споделя информация отговорно. Преди да се разпространи дадена новина в социалните мрежи, е важно да се провери нейната достоверност, за да не се допринася за разпространението на дезинформация.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    това са лъжи
    тази статия е пример за инфодемия и лъжи "медии като Би Би Си (BBC), Ройтерс (Reuters) и Асошиейтед Прес (Associated Press) са примери за надеждни източници" - Това не са надеждни източници. Това са медии, купени и поддържани от масоните, Black Rock, deep state, които публикуват само лъжи. Който чете тези медии и им вярва, значи е жертва на лъжи и измами. - Гледам например една новина на определена тема, в един великобритански сайт, пише едни неща, същото нещо в някакъв сайт от Мозамбик (примерно), пише ТОТАЛНО различни неща. И двете са написани на английски така че няма нужда от превод, било то машинен или какъвто и да е.. просто толкова различни неща пише, че е плашещо. - Главните медии на запада са големи разпространители на лъжи и това се дължи на това, че западните консуматори са много лениви и неграмотни, искат само да седят и да скролват без много да мислят, затова много по-лесно е да ги храниш с пропаганда като ги видиш как изглеждат - 65 на 100 са дебелаци, не спортуват, мразят да полагат усилие, не им се мисли за нищо, практикуват вредни навици като тютюнопушене, алкохолизъм, и т.н.
  • 3
    1
    фена на Путин
    А ураула и сащ са арбитъри и те еднолично решават, кое ДА и кое НЕ. Те са мъдрите съдии да отсъдят кое е фейк. Фейковете са 99% от една държава. Останалият свят е истински.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари