Джо Байдън: Изборите ще са честни, но дали ще са мирни?

0
Джо Байдън: Изборите ще са честни, но дали ще са мирни?
Джо Байдън: Изборите ще са честни, но дали ще са мирни? Видео: NOVA

Президентът предвижда трудно приемане на резултатите

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън изрази загриженост относно възможността за социални вълнения след предстоящите избори в страната. По време на една от редките си пресконференции, държавният глава отправи критики към опозиционната Републиканска партия и по-специално към бившия президент Доналд Тръмп за тяхното отношение към изборните резултати.

Байдън подчерта, че няма съмнения относно демократичността на изборния процес, но изрази безпокойство от потенциалната реакция на републиканците при неблагоприятен за тях изход:

"Уверен съм, че вотът ще е свободен и честен. Но не знам дали ще бъде мирен. Нещата, които Тръмп говори, както и нещата които каза след предишния вот, когато не му хареса резултатът от изборите, са много опасни", заяви президентът.

Настоящият държавен глава акцентира върху факта, че отказът да се признаят неблагоприятни изборни резултати не е изолирано поведение само на Доналд Тръмп. Като пример той посочи Джей Ди Ванс, който също е отказал да заяви предварително, че ще приеме изхода от изборите, независимо какъв ще бъде той.

Байдън припомни, че всички опити на републиканците да докажат нередности при неговата победа преди четири години са били отхвърлени от съдебната система, включително от федерални съдии, назначени от самия Тръмп. Въпреки това, бившият президент продължава да поддържа наратива за "откраднати избори" на всеки свой митинг, а голяма част от привържениците на Републиканската партия вярват в тези твърдения.

Президентът изрази особена загриженост относно последствията от подобна реторика, припомняйки събитията от 6 януари 2021 година, когато привърженици на Тръмп щурмуваха сградата на Капитолия във Вашингтон, окръг Колумбия, в опит да попречат на сертифицирането на изборните резултати. При тези безредици загинаха шестима души, а петнадесет полицейски служители бяха хоспитализирани.

Байдън подчерта опасността от подобни действия за демократичния процес и обществения ред в страната. Той изрази притеснение от заявленията на Тръмп, че ако бъде избран отново за президент, ще помилва осъдените участници в нападението срещу Капитолия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари