Международна щафета за мир премина през България

1

Бегачи от 11 държави пренесоха посланието за мир през 18 български града

Международната щафета Peace Run (Пробег на мира) премина през България от 29 септември до 5 октомври 2024 година, оставяйки след себе си следа от вдъхновение и надежда. Бегачи от единадесет държави, включително Англия, Нова Зеландия, Чехия, Мексико, Австрия, Италия, Исландия, Македония, Шотландия, Украйна и България, изминаха над 600 километра през осемнадесет населени места в страната ни.

Пътят на факела започна от граничен пункт Русе и продължи през живописните местности на България, докосвайки сърцата на хората в градове като Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пловдив, София и Кюстендил. На 5 октомври 2024 година символът на мира беше изпратен през граничен пункт Гюешево към Северна Македония и Сърбия, продължавайки своя път към европейския финал в Унгария.

Тази благородна инициатива получи благословията на папа Франциск, който лично запали факела на мира във Ватикана през март 2024 година, давайки началото на европейския Пробег на мира. България се нареди като двадесет и четвъртата от общо двадесет и седем държави, участващи в щафетата.

По време на преминаването си през България, Пробегът на мира се превърна в истински празник на единството и доброто. Спортни клубове и училища се присъединиха към бягането през населените места, посрещайки международните бегачи на централните площади с топлота и ентусиазъм. Над десет дръвчета на мира бяха засадени, придружени от паметни плакети, които ще напомнят на бъдещите поколения за важността на мира в нашия живот.

Културни програми, организирани от читалища и общински ръководители, превърнаха посещението на бегачите в истински празник на духа. Значими културни и исторически обекти като Регионалния етнографски музей на открито "Етър", моста на Колю Фичето в град Бяла, музеят на розата в Казанлък и спортно училище "Васил Левски" в Пловдив станаха част от международната програма "Шри Чинмой Цвете на мира". Тази инициатива отбелязва места по целия свят, които символизират стремежа към по-мирно бъдеще.

Особено вълнуващ момент беше запалването на вечен Пламък на мира в двора на детска градина "Мир" в Пловдив. Това събитие подчерта важността на възпитаването на децата в духа на хармонията и разбирателството.

Наградата "Почетен Факлоносец на мира" беше връчена на изтъкнати български спортисти, сред които копиехвъргачката Антоанета Селенска, европейският шампион по плуване Любомир Епитропов, параолимпийският медалист Християн Стоянов, световната шампионка по художествена гимнастика Ванеса Емилова, републиканският първенец по гребане Юлиян Шопкин и тенисистът Александър Толев. Тези спортисти се присъединиха към световноизвестни личности като Карл Люис, архиепископ Дезмънд Туту и Майка Тереза, които също са носители на тази престижна награда.

Пробегът на мира, основан преди 37 години, продължава да носи своето послание за разбирателство и единство по целия свят. Тази година събитието съвпадна със Седмицата на мира в България, която се провежда за четвърти път и привлича вниманието към важността на диалога и добрата воля.

В чест на това събитие, в София беше представена изложбата "Вечно разцъфваща мечта" на Галерия на открито на "Моста на влюбените". Експозицията, която представя историята на най-дългата международна щафета, ще бъде достъпна за посетители до 8 октомври 2024 година.

Пробегът на мира остава гражданска инициатива без политически или комерсиални цели. Участниците в това продължително бягане следват вдъхновяващия призив на основателя на пробега Шри Чинмой: "Не спирайте да мечтаете! Един ден вашата мечта за мир на земята ще обхване целия свят".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари