Факелът на мира ще озари Русе

2
Глобална щафета за мир преминава през Дунавската столица
Глобална щафета за мир преминава през Дунавската столица Снимка: БТА / Архив

Глобална щафета за мир преминава през Дунавската столица

Русе се готви да посрещне участниците в международната инициатива "Пробег на мира 2024" на 29 септември 2024 година. Градът на Дунава ще бъде домакин на един от етапите на глобалната щафета, която обединява хора от цял свят в името на мира и разбирателството между народите.

Началото на пробега в Русе е планирано за 10:00 часа в неделя, като стартът ще бъде даден от емблематичната "Ваза" в "Парка на младежта". Оттам участниците ще поемат по предварително определен маршрут, носейки щафетно факела - символ на инициативата и на стремежа към мир и хармония.

Организаторите подчертават, че в пробега може да се включи всеки желаещ, без ограничения за възраст или физическа подготовка. Единственото условие е участниците да споделят идеята за световен мир и да искат да допринесат за нейното разпространение.

Кулминацията на събитието ще бъде достигането на финалната точка - сцената пред Съдебната палата в центъра на Русе. Там факелът на мира ще бъде тържествено посрещнат, а за доброто настроение на участниците и зрителите ще се погрижат талантливи млади изпълнители от града.

Програмата включва изпълнения на Вокална група "Приста", Студио за поп и джаз "Икономов", Балет "Импулс" и Клуб "Калагия" към Общинския младежки дом. Тези млади таланти ще демонстрират своите умения и ще допринесат за празничната атмосфера на събитието.

Интересен факт е, че в русенския етап на пробега ще се включат не само местни жители, но и международни участници, които са започнали своето бягане от различни точки на Европа. Планирано е международният отбор да влезе в България през граничния пункт при Русе на 29 септември.

След преминаването през Русе, щафетата ще продължи своя път из страната. За период от седем дни бегачите ще изминат впечатляващото разстояние от над 600 километра, преди да достигнат граничния пункт Гюешево. Оттам маршрутът ще продължи през Северна Македония и Сърбия, за да завърши в Унгария на 18 октомври.

"Пробегът на мира" е инициатива с дълга история, датираща от 1987 година. През годините тя се е превърнала в най-мащабната мирна инициатива в света, обхващаща повече от 150 страни от всички континенти. Целта ѝ е да насърчи сближаването между народите и да допринесе за изграждането на един по-обединен и мирен свят.

Факелът, който бегачите носят по целия маршрут, е не просто физически предмет, а мощен символ. Той представлява общия стремеж на хората към разбирателство, хармония и мирно съвместно съществуване, преодолявайки граници и различия.

Участието на Русе в тази глобална инициатива е показателно за ангажираността на града и неговите жители към идеите за мир и международно сътрудничество. То предоставя уникална възможност на местната общност да се включи в една световна кауза и да изпрати послание за мир и единство далеч отвъд границите на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ММ-П
    Браво, Русе! Винаги всред първите! Все повече заобиквам Вашия невероятен, красив град Русе! Защо ми е Виена-та, като си имаме чудесна наша си, Българска Виена!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари