Защо имотите в Русе са нереално скъпи?

1
Русе оглавява класацията по ръст на цените на жилища в България
Русе оглавява класацията по ръст на цените на жилища в България Снимка: Dunavmost / Архив

Русе оглавява класацията по ръст на цените на жилища в България

Жителите на град Русе са изправени пред безпрецедентно поскъпване на жилищата, съчетано с намаляващ брой имотни сделки. Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ), цените на жилищните имоти в крайдунавския град са се повишили с над 13 процента в сравнение с предходното тримесечие. Това драстично увеличение поставя Русе на челно място в класацията на градовете с най-бързо растящи цени на имотите в България.

Паралелно с ценовия скок се наблюдава и спад в броя на сключените имотни сделки. За последната година те са намалели с близо 8 процента, което е показателно за нарастващото несъответствие между търсенето и предлагането на жилища в града.

Брокерите в Русе отчитат ограничено предлагане на жилища за продажба, съпроводено с високо търсене. Тази ситуация допълнително затруднява потенциалните купувачи, много от които вече считат цените за "нереално високи".

Ангел Иванов, местен жител, споделя своите наблюдения: "Жилищата с тези заплати са скъпи. Една панелка от 30-40 хиляди евро сега е 60-70". Неговото изказване илюстрира драстичното повишение на цените, което прави покупката на жилище все по-непосилна за средностатистическото семейство.

Друг гражданин, който току-що е излязъл от банката, където е кандидатствал за кредит, споделя: "С кредит става много по-трудно". Това изказване подчертава нарастващите трудности, с които се сблъскват хората, опитващи се да финансират покупката на жилище чрез банкови заеми.

Красимир Бъчваров прави интересно сравнение с международния пазар: "Ти за 150 хиляди евро ти в Испания ще си купиш на брега на Средиземно море, даже два по 75. Това не е нормално". Това поставя под въпрос адекватността на цените на имотите в Русе спрямо международните стандарти.

Въпреки високите цени, България остава сред страните с най-ниски лихви по кредити в Европа. Този фактор продължава да поддържа интереса на купувачите, но същевременно допринася за допълнително повишаване на цените на имотите.

Марин Гюрчев, председател на Асоциацията на русенските брокери, дава повече информация за ситуацията: "Повечето са на кредити, толкова много скочиха жилищата, че е невъзможно да се извадят пари. Може би над 70 процента са с кредити". Той допълва, че от финансовата криза през 2007-2008 година насам, цените на имотите в Русе следват само възходяща тенденция: "В центъра на града над 1300-1500 евро са цените на квадратен метър".

Интересен факт е, че много купувачи все още предпочитат да закупуват имоти "на зелено", въпреки рисковете, свързани с този тип инвестиция. Според брокерите, в близко бъдеще не се очаква спад на цените.

В национален мащаб, след Русе, град Пловдив се нарежда на второ място по ръст на цените на жилищата с 5.3 процента увеличение. София и Варна следват с близо 3 процента поскъпване на имотите.

Тази ситуация поставя сериозни въпроси за достъпността на жилищата в Русе и други големи градове в България. Докато цените продължават да растат, а броят на сделките намалява, все повече семейства се изправят пред предизвикателството да осигурят собствен дом в условията на динамичен и все по-скъп имотен пазар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Някой
    Балона се надува, надувайте момчета, да стане на парчета - пук. Когато кажат "Пук" всички клякат долу - балона се е спукал. Започва се отначало.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари