Русе отчита най-голям спад в сделките с недвижими имоти

0
Почти 8% спад в Русе на фона на общо възстановяване на сектора
Почти 8% спад в Русе на фона на общо възстановяване на сектора Снимка: Dunavmost / Архив

Почти 8% спад в Русе на фона на общо възстановяване на сектора

Третото тримесечие на 2024 година донесе разнопосочни тенденции на имотния пазар в големите градове на България. Докато повечето областни центрове регистрират повишение в броя на сделките, Русе се откроява с негативна динамика, показват данните на Агенцията по вписванията.

Русе изостава в имотните сделки

Дунавската столица отбелязва значителен спад от почти 8% в броя на имотните сделки на годишна база. Това поставя град Русе в челните позиции по негативен показател сред големите градове в страната. Причините за този спад все още не са ясно определени, но е възможно да са свързани с локални икономически фактори или промени в предпочитанията на купувачите.

Водещи градове в имотния сектор

Въпреки предизвикателствата в Русе, други големи градове демонстрират впечатляващ ръст:

  1. Бургас води класацията с 19.1% увеличение на сделките.
  2. Стара Загора следва с 18.2% ръст.
  3. Несебър, градът защитен от ЮНЕСКО, отбелязва 16.1% повишение.
  4. Пловдив и София също показват стабилен растеж съответно с 13.7% и 12.5%.

Общ преглед на пазара

Общият брой на сключените сделки за периода юли-септември 2024 година е 54 138, което представлява минимален спад от 0.26% спрямо същия период на предходната година. На тримесечна база се наблюдава лек спад от 0.44% в сравнение с второто тримесечие на 2024 година.

Други тенденции

  • Варна отбелязва минимален спад от 0.6%.
  • Плевен изпада от списъка на градовете с над 1000 сделки, регистрирайки 940 покупки.
  • Сливен и Шумен също отчитат намаление съответно с 11.71% и 4.84%.
  • Добрич е единственият град от по-малките областни центрове с минимален ръст от 3 сделки.

Въпреки че някои градове като Русе и Варна отбелязват спад, общата картина показва, че имотният сектор в България продължава да се възстановява. Бургас, Стара Загора и Несебър водят това възстановяване, докато София и Пловдив поддържат стабилен ръст. Тези данни предполагат, че инвеститорите и купувачите продължават да проявяват интерес към имотния пазар в страната, особено в големите градове и курортните зони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Русенец
    Поръчковите статии няма да оправят нещата. Балона скоро ще се спука и всякакви инвеститорчета и брокерчета ще го поемат изцъклени.
  • 2
    3
    До 2
    Да кажем какви са заплатите в София, и какви в Русе. И стига сте правили нереални сравнения.
  • 11
    2
    До 1
    Старото строителство в повечето случаи е строено доста по-качествено от новото и е с реална квадратура, за локация дори не споменавам, иначе за панелките си прав, а в София за среден квартал искат над 3000евр. кв.м. - за там какво да кажем...
  • 17
    1
    1234
    Това е заради нереалните, направо баснословни цени на имотите! Избиване на такава сделка в порядъка на 35-40 г. , та и повече! Как една панелка строена 70-тте ще струва 200к лева ? Стари и нови апартаменти на едни и същи цени на кв.м.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари