Рекорден скок на цените на имотите в Русе

1
Има ли опасност от „балон" на пазара на недвижими имоти?
Има ли опасност от „балон" на пазара на недвижими имоти? Снимка: Facebook

Има ли опасност от „балон" на пазара на недвижими имоти?

Националният статистически институт (НСИ) публикува най-новите данни за индексите на цените на жилищата в България, разкривайки значителен ръст в повечето големи градове на страната през второто тримесечие на 2024 година. Особено впечатляващо е увеличението в град Русе, където цените са скочили с цели 13.2% спрямо предходното тримесечие.

Според официалната информация, публикувана на сайта на НСИ в рубриката „Статистика на цените на жилища", общото увеличение на цените на жилищата в страната през второто тримесечие на 2024 година е 3.4% в сравнение с първото тримесечие на същата година. Това показва стабилен ръст на пазара на недвижими имоти въпреки променливите икономически условия.

Анализът на данните разкрива интересна картина на жилищния пазар в различните региони на страната. След рекордьора Русе, следващият град с най-голямо увеличение е Пловдив, където цените са нараснали с 5.3%. Столицата София и морският град Бургас показват идентично увеличение от 2.9%, което е малко под средното за страната.

Интересен факт е, че град Стара Загора е единственият от големите градове, който отбелязва леко намаление в цените на жилищата - с 0.2%. Това може да се дължи на локални фактори, които изискват допълнително проучване.

Годишният анализ показва още по-впечатляващи резултати. В сравнение с второто тримесечие на 2023 година, цените на жилищата в цялата страна са се увеличили с 15.1%. Това значително увеличение отразява продължаващата тенденция на растеж на пазара на недвижими имоти в България.

Експертите в областта на недвижимите имоти свързват този ръст с няколко фактора, включително продължаващата урбанизация, ниските лихвени проценти по ипотечните кредити и нарастващото търсене на жилища от чуждестранни инвеститори.

Особено интересен е случаят с град Русе, който показва изключително висок ръст от 13.2%. Този феномен не може да се обясни с реална пазарна логика, защото жилищата растат, а демографският срив е един от най-големите в страната.

Въпреки общата тенденция на растеж, експертите предупреждават за възможни рискове на пазара. Бързото увеличение на цените може да доведе до „балон" на пазара на недвижими имоти, което би могло да има негативни последици за икономиката в дългосрочен план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    РуZZшлямски трол
    Скоро за ужас на пепедебилите,окраинците,жендарите,бесарапските геюве ше ваведеме рублата като валута на булгаристан!ше бъдеме членове на БРИГЗ заедно с сатрапските ТероруZZсия, СевКурея,Индия,кетай и венецоела!слава на путлерчето а балгариа да го дуфа!
  • -2
    8
    До Оптимист
    Еврото няма да бъде въведено в обозримо бъдеще,да не говорим че няма нищо общо с цените на имотите,олигофрен
  • -1
    7
    Русе
    Не мога да кажа,защото яко съм се надишал с лепило и Русе ми се вижда пренаселен
  • 1
    6
    Оптимист
    Като въведат еврото и цените на имотите ще паднат. Натрупаните левове по дюшеци и буркани сега се перат- инвестират в жилища.
  • 4
    5
    До 4
    Я кажи каква е средната работна заплата в София и каква в Русе. Какви са цените в големите вериги в София и Русе. Какви са възможностите за намиране на добра работа и кариерно развитие. Къде са инвестициите /когато ги има/. Още мога да питам, но ще спра до тук.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари