НСИ: Над 15% скок в цените на жилищата за година

0
Русе води с 13.2% ръст на цените
Русе води с 13.2% ръст на цените Снимка: Dunavmost

Русе води с 13.2% ръст на цените

Националният статистически институт (НСИ) отчита значителен ръст в цените на жилищата в България за изминалата година. Според най-новите данни за второто тримесечие на 2024 година, увеличението достига над 15% на годишна база, като се наблюдава и ръст от началото на годината.

Анализът на НСИ показва, че през периода април-юни 2024 година цените на жилищните имоти в страната са се повишили с 15.1% в сравнение със същия период на 2023 година. Спрямо първото тримесечие на настоящата година също се отбелязва нарастване - с 3.4%, отбелязва Forbes България.

Интересен факт е, че новите жилища регистрират по-съществено повишение в цените. За тримесечието ръстът при тях е 3.5% спрямо предходните три месеца. На годишна база увеличението достига 15.6%, което е с близо 1% по-високо от наблюдаваното при съществуващите имоти (14.8%).

Сред градовете, които отбелязват най-голямо увеличение в цените на жилищата, се откроява Русе с впечатляващите 13.2%. Следват го Пловдив с 5.3%, а София и Бургас делят третото място с еднакъв ръст от 2.9%. Единственият град, който регистрира лек спад в цените, е Стара Загора с минимално понижение от 0.2%.

Въпреки общата тенденция на повишение, експертите отбелязват известно забавяне на пазара в сравнение с предходни периоди. През първото тримесечие на 2024 година ръстът спрямо последните три месеца на 2023 година е бил значително по-висок - малко над 7%. Тогава е отчетено и 16% увеличение на годишна база спрямо същия период през 2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари