Politico: Екатерина Захариева е натрупала цяло състояние в недвижими имоти

0
Евродепутатите проявяват интерес към имотното състояние на българския кандидат за еврокомисар
Евродепутатите проявяват интерес към имотното състояние на българския кандидат за еврокомисар Снимка: БГНЕС

Евродепутатите проявяват интерес към имотното състояние на българския кандидат за еврокомисар

Екатерина Захариева, номинираната за български еврокомисар, е привлякла вниманието на европейските законодатели с впечатляващото си имотно състояние, според информация, публикувана от изданието Politico. Изданието подчертава, че е получило достъп до декларациите на кандидатите и не е открило нищо нередно в тях.

През 2008 г. Захариева купила парцел от 6850 квадратни метра и лятна къща на гръцкия полуостров Халкидики, както и апартамент в София. Между 2016 и 2018 г. тя се сдобила с още две къщи и два парцела в България.

На 3 октомври 2024 година Комисията по правни въпроси в Европейския парламент започна процедура за проверка на потенциален конфликт на интереси сред кандидатите за еврокомисари. При липса на установени нарушения, номинираните ще преминат през изслушвания пред ресорните комисии в Европейския парламент в периода 4-12 ноември 2024 година.

Ако всички кандидати преминат успешно през този етап, очакванията са новият състав на Европейската комисия да получи одобрение по време на пленарната сесия в Страсбург между 21 и 25 ноември 2024 година. Официалното встъпване в длъжност на новата Комисия е планирано за 1 декември 2024 година.

Politico съобщава, че Екатерина Захариева е сред кандидатите, от които може да бъде поискано да отговорят на допълнителни въпроси. Интересът на евродепутатите е провокиран от липсата на ясно обяснение за източника на средствата, използвани за придобиването на недвижимите имоти, особено тези, построени по време на мандата ѝ като министър на външните работи в кабинета "Борисов 3".

Според декларацията, подадена пред комисията в Европейския парламент, имотното състояние на Захариева включва:

  • Къща в София с площ 484 квадратни метра, построена през 2018 година върху парцел, придобит през 2007 година
  • Къща със студия с обща площ 200 квадратни метра в Халкидики, Гърция, построена през 2019 година върху земя, закупена през 2008 година
  • Разплащателна сметка с наличност 122 хиляди лева
  • Актив в полза на дружеството на съпруга ѝ "Анзак Инвест" ООД на стойност 572 622 лева
  • Спестявания в размер на 38 хиляди евро

Допълнително внимание към кандидатурата на Захариева привлича и споменаването ѝ в списъка на Politico от септември 2024 година, включващ потенциални кандидати, които биха могли да срещнат съпротива в Европейския парламент. Това е свързано със скандала от 2018 година за предполагаема незаконна продажба на български паспорти. Бивш служител на имиграционните служби е отправил обвинения, че Захариева е била запозната със схемата по време на мандата си като министър на правосъдието. Важно е да се отбележи, че Захариева категорично отхвърля тези обвинения и до момента няма образувано съдебно производство срещу нея във връзка с този случай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    туман
    Ами я вижте Ваньо Танов, като се хвана с ГЕРП направо избухна, 1/4 от Нисово са неговите сарай
  • -1
    3
    222
    НЕ ХАРЕСВАМ ГЕРБ,В ЧАСТНОСТ НЕ СЪМ ФЕН НА ЗАХАРИЕВА.ОБАЧЕ....ИМАМ НЯКАКЪВ СПОМЕН,ЧЕ СЪПРУГЪТ И Е АРХИТЕКТ,И ТО С ПРЕСТИЖ.Е,АКО ТАКЪВ АРХИТЕКТ НЯМА МНОГО ИМОТИ/ДЕТО ГИ ПРОЕКТИРА/,КОЙ ДА ИМА.ЖИВКА БУЧУКОВСКА ЛИ
  • 3
    2
    daskal
    Баси къщата в София - половин декар площ! Тази с кон ли я обикаля?!
  • 8
    1
    Гражданин
    Яде само сухи банички и по една водичка на ден . Така се пести не като нас сутрин вечер шопска салата. И пържоли
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари