Християн Мицкоски: Не сме наивници и няма да попаднем в предизборния капан на България

0
Премиерът на Северна Македония: Готови сме за диалог с България, но без ултиматуми
Премиерът на Северна Македония: Готови сме за диалог с България, но без ултиматуми Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония: Готови сме за диалог с България, но без ултиматуми

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви твърдата позиция на страната си относно отношенията с България и процеса на европейска интеграция. В изявление, направено по повод реконструкцията на граничния пункт "Деве баир" между двете държави, Мицкоски подчерта готовността за диалог, но при условия на равнопоставеност и взаимно уважение.

"Що се отнася до разговорите с източната ни съседка, ние сме готови, когато те искат и въз основа на каква платформа и план искат, да седнем да разговаряме и да намерим решение и да спазваме международните стандарди", заяви македонският премиер.

Изказването на Мицкоски идва като отговор на съобщение от Министерството на външните работи на България, в което се подчертава, че европейската интеграция се основава на собствени заслуги и не се допуска посредничество между Европейския съюз и страна-кандидат за членство.

Премиерът на Северна Македония също така коментира предложението на унгарския министър-председател Виктор Орбан за посредничество в подобряването на диалога между България и Република Северна Македония. Това предложение беше направено по време на посещението на Орбан в Охрид на 27 септември 2024 година.

"Това, което беше предложено от председателя на ЕС Виктор Орбан, е в името на председателството на ЕС. Сега трябва да видим кой какви сигнали изпраща от България - едни изпращат едни, други изпращат други", коментира Мицкоски.

Той подчерта ясната позиция на своята страна: "В нашата страна сигналът е ясен - искаме истинско решение и не приемаме шантаж и ултиматуми".

Мицкоски демонстрира решителност в подхода на Северна Македония към преговорите с България, като заяви: "Не сме наивници и няма да попаднем в предизборния капан на България".

Тези изявления подчертават сложността на отношенията между двете съседни държави и предизвикателствата пред процеса на европейска интеграция на Северна Македония. Въпреки трудностите, изглежда, че има готовност за диалог, но при ясно определени условия и с очакване за взаимно уважение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари