Виктор Орбан: Трябва да намерим решение на конфликта между България и Северна Македония

0
Унгария предлага посредничество в спора между двете страни
Унгария предлага посредничество в спора между двете страни Снимка: EPA / БГНЕС

Унгария предлага посредничество в спора между двете страни

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази готовност за посредничество между България и Северна Македония по време на официално посещение в Охрид. Целта е намиране на решение, "което да е приемливо и за двете страни", заяви той на съвместна пресконференция с македонския си колега Християн Мицкоски след заседание на министри от двете държави.

Орбан критикува остро разделянето на Северна Македония и Албания в процеса на присъединяване към Европейския съюз, определяйки го като "историческа грешка". Той подчерта несправедливостта на ситуацията, в която Северна Македония, кандидат за членство от 2005 година, все още не е започнала преговори, докато Хърватия, кандидатствала по същото време, вече е пълноправен член на съюза.

"Народите и държавите от Западните Балкани заслужават много повече от това, което получават от Брюксел", заяви категорично унгарският премиер. Той допълни, че поставянето на Северна Македония зад Албания в процеса на евроинтеграция е необосновано и представлява предизвикателство пред правителството в борбата с това "нечестно отношение".

Орбан акцентира върху важността на националната гордост, която според него е била накърнена в случая със Северна Македония. "Ако погледнем честно, отдавна трябваше да сте част от ЕС, а подобни действия на ЕС отварят рани", каза той, призовавайки за започване на реални преговори до края на годината.

От своя страна, премиерът Мицкоски изрази съжаление за поредното разочарование в евроинтеграционния процес на страната му. Той подчерта важността на подкрепата от приятелски настроени държави в ЕС, сред които открои Унгария и лично Виктор Орбан.

Двамата лидери обсъдиха широк кръг от теми, включително конкретни проекти за регионално сътрудничество. Мицкоски акцентира върху стратегическото значение на транспортния и енергиен коридор Север-Юг, свързващ Балканите с Унгария, който би допринесъл за енергийната сигурност и икономическия растеж в региона.

Посещението на унгарската делегация, включващо съвместно заседание на представители на двете правителства и двустранни срещи между министри, демонстрира задълбочаващите се отношения между Унгария и Северна Македония. Това сътрудничество се очертава като ключово за бъдещото развитие на региона и евроинтеграционните процеси на Западните Балкани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари