Гордана Силяновска: Историческият спор с България не може да бъде причина за вето

0
Президентът на Северна Македония посочи върховенството на закона като фактора, който ще отвори вратите на ЕС за РСМ
Президентът на Северна Македония посочи върховенството на закона като фактора, който ще отвори вратите на ЕС за РСМ Снимка: БГНЕС

Президентът на Северна Македония посочи върховенството на закона като фактора, който ще отвори вратите на ЕС за РСМ

Историческият спор с България не бива да спира евроинтеграцията, заяви президентът на Северна Македония.

Гордана Силяновска - Давкова, президент на Република Северна Македония, изрази своята позиция относно процеса на присъединяване на страната към Европейския съюз (ЕС) и отношенията с България в интервю за телевизия ТВ 21. Тя подчерта необходимостта от ясна стратегия за разширяване на ЕС, базирана на Копенхагенските критерии: "Историческият спор с България не може да става причина за налагане на вето. Македонското малцинство не присъства в българския съвет на малцинствата."

Силяновска - Давкова акцентира върху важността на върховенството на закона като ключов фактор за отваряне на вратите на ЕС за Северна Македония. "Това (Присъединяването към ЕС) ще стане първо чрез работа върху върховенството на закона, най-важното доказателство за върховенството на закона е безмилостната борба с корупцията и престъпността. Нашето ще се случи с европейски стандарти в образованието, здравеопазването, социалната защита", заяви македонският президент.

Относно преговорната рамка с ЕС, държавният глава на Северна Македония подчерта, че не очаква промени в нея, но призова за внимателно тълкуване и прилагане на споразуменията. Тя напомни за Преспанското споразумение с Гърция, подчертавайки важността на признаването на македонската идентичност, история, култура и език.

Силяновска - Давкова засегна и чувствителната тема за българо-македонските отношения, като изрази мнение, че историческите въпроси не бива да бъдат причина за блокиране на евроинтеграцията на страната ѝ. "Извинявайте, Гърция първо като страна, подписала Преспа, но и ЕС трябва да посочи това - нека историците да говорят в комисията, но това не може да бъде причина за вето, за това трябва добра воля", подчерта тя.

Президентът на Северна Македония обърна внимание и на въпроса за признаването на македонското малцинство в България, отбелязвайки: "България има Съвет на малцинствата, в който не влиза македонското малцинство, в същото време България е подписала Конвенцията за защита на правата на малцинствата".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари