Христиан Мицкоски: Водя срещу Борисов и Радев с 14:0

0
ВМРО-ДПМНЕ: България нарушава правата на македонците, въпреки членството си в ЕС
ВМРО-ДПМНЕ: България нарушава правата на македонците, въпреки членството си в ЕС Снимка: Правителство на РСМ / Архив

ВМРО-ДПМНЕ: България нарушава правата на македонците, въпреки членството си в ЕС

Християн Мицкоски, председател на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ, отправи остри критики към България относно правата на македонската общност в страната. В интервю за Македонската радио-телевизия (МРТ) той посочи значителна разлика в съдебните решения, касаещи правата на малцинствата в двете държави.

Мицкоски акцентира върху факта, че Европейският съд по правата на човека в Страсбург е издал 14 присъди срещу България, свързани с правата на македонската общност. Той подчерта, че дори регистрацията на неправителствена организация, представляваща интересите на тази общност, е невъзможна в България.

"Нечии човешки права са нарушени? Ако се нарушават правата на човека, кой е Бойко Борисов или Радев или Християн или Петко, Трайко е без значение, трябва ли един политик да оценява дали нечии права са нарушени? Има една институция, наречена Съд по правата на човека в Страсбург, и там пише "14 присъди срещу България за македонската общност", която дори неправителствена организация няма право да регистрира, и нула (присъди) за българската общност в Македония", заяви Мицкоски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ изрази загриженост относно невъзможността на македонците в България да създават дори неправителствени организации, като същевременно отбеляза, че в Северна Македония българската общност има конституционно признание.

"Имам проблем, защото моите сънародници там дори не могат да организират НПО, да не говорим за Конституцията. Добре, конституцията им (на България) не е такава, добре, дайте на народа поне НПО", допълни той.

Мицкоски също така критикува България за неизпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, въпреки че страната е член на Европейския съюз и е подписала Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

"Страна-членка на ЕС, страна по Конвенцията за защита на правата на човека, не иска да изпълни това. Откъде мога да получа гаранция, че след шест месеца няма да има ново вето за нещо друго?", попита риторично Мицкоски.

Той изрази опасения, че неизпълнението на тези решения от страна на България може да доведе до нови пречки в процеса на европейска интеграция на Северна Македония. Мицкоски подчерта важността на спазването на международните правни норми и решения, особено когато става въпрос за защита на човешките права и правата на малцинствата.

Изказванията на Християн Мицкоски идват в контекста на продължаващите дискусии между България и Северна Македония относно историческите и културните въпроси, които влияят на двустранните отношения и евроинтеграционния процес на Скопие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    младен иванов
    Мицкоски,твърде си жалък и наведен към сръбските си попечители,личи ти от 100км.И плещиш пълни глупости,че българите не били чували и не познавали Гоце Делчев,Даме Груев и Яне Сандански.Но от един яко промит мозък като твоя,какво друго да се очаква.И да ти напомня рожденото име на Гоце- Георги Николов Делчев,не Делчевски или Делчевич,запомни го най накрая.
  • 2
    2
    123
    Нагло проскубано копеле, избягвало часовете по история. Украйна номер две. Само да не стане да се стреляме с тия гладни съсли.
  • 4
    1
    Мицкоски
    Специално искам да благодаря на българските национални предатели и корумпирани продажници от ппдб,които вдигнаха ветото веднага щом Бабоеб Макрон им щракна с пръсти! Хвала да са на България такива ДеБил-ПеПерасти! В Македония такива отдавна щяхме да ги обесим по уличните стълбове!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари