Християн Мицкоски: Трябва да видим какви права има македонската общност в България

0
Включването на българите в конституцията на Северна Македония изисква стратегически подход
Включването на българите в конституцията на Северна Македония изисква стратегически подход

Включването на българите в конституцията на Северна Македония изисква стратегически подход

Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония, призова за стратегически подход към въпроса за включването на българите в конституцията на страната. Той подчерта необходимостта от визия, която да гарантира членството на Северна Македония в Европейския съюз, базирано на критериите от Копенхаген.

Реалности и сравнения

На пресконференция след среща със Синдиката на работещите в сферата на образованието и науката, Мицкоски коментира твърденията на Али Ахмети, председател на албанския Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), относно българската общност в страната.

"Дали е реалност или не, говорят числата и те казват, че няколкостотин граждани тук, в (Северна) Македония, използват българския език като майчин. Не можем да кажем, че ги няма," заяви Мицкоски. Той добави: "Също както в Албания има седем-осем пъти повече българи, отколкото в (Северна) Македония и това също е реалност. Но македонската общност в България също е реалност."

Премиерът подчерта необходимостта от сравнение на правата на македонската общност в България с тези на българската общност в Северна Македония, преди да се правят заключения.

Критика към политическото използване на темата

Мицкоски критикува използването на темата за ежедневни политически цели, визирайки Али Ахмети. "Не може да сравняваме баби и жаби," отбеляза той, намеквайки за неадекватността на някои сравнения в политическия дискурс.

Позиция на ДСИ

Али Ахмети, по време на среща с българския посланик Желязко Радуков, е заявил подкрепата си за включването на българската общност в конституцията на Северна Македония, подчертавайки, че това е необходимо условие за продължаване на евроинтеграционния път на страната.

Подготовка за европейски преговори

Мицкоски спомена за подготовката на писмо до европейските институции, целящо намиране на "достойно и съобразено с националните интереси" решение. Той планира да обсъди въпроса с европейски политици по време на срещата по Берлинския процес.

Възможност за среща с български лидери

Относно потенциална среща с българския президент Румен Радев в Будапеща, Мицкоски изрази готовност за диалог, но подчерта: "Диктат не приемам." Той добави, че е отворен за разговори, които биха довели до дългосрочно решение, гарантиращо успех в преговорния процес с ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Калоян
    Имат си права като българите.... все пак са такива хахахахаха Бахти кретена е тоя
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари