Виктор Орбан предлага "унгарско решение" за Северна Македония

0
Будапеща се намесва в сложния пъзел на балканската дипломация
Будапеща се намесва в сложния пъзел на балканската дипломация Снимка: АП / БТА

Будапеща се намесва в сложния пъзел на балканската дипломация

В четвъртък, по време на официално посещение в град Охрид, унгарският министър-председател Виктор Орбан изрази готовност Унгария да поеме ролята на посредник в преговорите между България и Северна Македония. Това предложение идва в момент, когато Скопие продължава да среща трудности по пътя си към членство в Европейския съюз.

Визитата на Орбан в Република Северна Македония се състоя само часове след решението на Брюксел да даде зелена светлина на Албания за отваряне на първите преговорни глави за членство в ЕС, докато Скопие остава в изчакване. Това е и първото официално посещение на ниво премиер в страната, откакто партията ВМРО - ДПМНЕ пое управлението през май тази година.

Унгарският премиер беше посрещнат с държавни почести на брега на Охридското езеро, където проведе среща на четири очи и междуправителствено заседание със своя северномакедонски колега Християн Мицкоски. Основна тема на разговорите, според Орбан, е била евроинтеграцията на Северна Македония.

"За всяка нация гордостта е най-важна, а това, което се случва постоянно през изминалите години е накърняване на националната гордост. Не сме доволни, че Украйна и Молдова получиха ускорени процедури за членство. Трябва да обърнем внимание на политическия фактор, но и да уважим страните, които са работили много години по това, а сега са поставени на заден план, което не е честно", заяви Орбан.

Унгарският премиер определи като историческа грешка факта, че Тирана започва същински преговори, докато Скопие изостава в процеса. Той обяви, че е готов с "унгарско предложение" за разрешаване на спора между София и Скопие, но не разкри подробности за съдържанието на този план.

"Аз имам предложение, което изложих пред Мицкоски и му казах, че съм готов да посреднича по този въпрос. Остава да видим дали и София ще приеме предложението. Готови сме да се намери решение, което да е приемливо и за Северна Македония, и за България", добави Орбан.

От своя страна, премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски отново отправи критики към българските политици: "Надявам се един ден и ние да бъдем част от европейското семейство. Съжалявам, че има само две страни, които се радват на решението от Брюксел - българските политици и нашата опозиция".

Орбан също така потвърди, че наскоро отпуснатият от Унгария заем от 500 милиона евро за Северна Македония е финансиран с европейски, а не с китайски средства, както се твърдеше в някои медии. "Китайски пари ние не можем да даваме, даваме европейски пари", категорично заяви унгарският премиер.

Значителна част от дискусията между двамата лидери бе посветена на темата за миграцията - ключов въпрос в политическия дневен ред на Орбан. Връзките между унгарската управляваща партия Фидес и ВМРО - ДПМНЕ се засилиха именно по време на мигрантската криза, когато Унгария финансира изграждането на ограда по границата на Северна Македония с Гърция.

Визитата на Орбан в Охрид идва в момент на засилено внимание към отношенията между Унгария и Северна Македония. В края на юни тази година унгарски съд отказа екстрадицията на бившия северномакедонски премиер Никола Груевски, въпреки призивите на Европейския парламент. Груевски, който избяга в Унгария, за да избегне излежаване на присъда в родината си, получи политическо убежище от правителството на Орбан.

Предложението на Виктор Орбан за посредничество между София и Скопие представлява нов опит за разрешаване на продължаващия спор, който забавя процеса на евроинтеграция на Северна Македония. Остава да се види как ще реагират българските власти на тази инициатива и дали тя ще доведе до пробив в преговорите между двете балкански страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    18
    Макетата да си еват маата
  • 0
    1
    бандера
    Орбан и Груевски са стипендианти на Сорос. Това е инфо за русофилчетата!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари