Честваме 1010 години от управлението на цар Самуил

1
Тържествена заря-проверка и международна конференция отбелязват историческата годишнина
Тържествена заря-проверка и международна конференция отбелязват историческата годишнина Видео: NOVA

Тържествена заря-проверка и международна конференция отбелязват историческата годишнина

Националният парк-музей "Самуилова крепост" край село Ключ се превърна в център на възпоменателните събития, посветени на 1010-годишнината от управлението на цар Самуил. Тържествата, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев, започнаха с впечатляваща заря-проверка, в която участваха Националната гвардейска част и Трето бригадно командване - Благоевград.

Държавният глава присъства на церемонията и прие почетния строй, демонстрирайки уважение към паметта на един от най-значимите владетели в българската история. Патриарх Даниил отслужи заупокойна молитва, отдавайки почит към цар Самуил и неговото наследство.

Програмата на честванията продължава в неделя с международна научна конференция, озаглавена "1010 години от смъртта на българския цар Самуил. Самуилова България - история и култура". Форумът ще се проведе в Историческия музей в град Петрич, събирайки експерти и историци, които ще дискутират върху значението на Самуиловото управление за българската държавност и култура.

Същевременно, от Национален парк-музей "Самуилова крепост" ще стартира 11-ият Национален туристически поход "По стъпките на Самуиловите воини". Инициативата, организирана от сдружения "Млад планинар", цели да запознае участниците с историческите места, свързани с живота и делото на цар Самуил, както и да популяризира културното наследство на региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари