Румен Радев: Поклон пред подвига на цар Самуил и неговите храбри войни

0
Петрич се превърна в център на национална почит към цар Самуил
Петрич се превърна в център на национална почит към цар Самуил Снимка: БНТ

Петрич се превърна в център на национална почит към цар Самуил

България отбеляза 1010 години от смъртта на един от най-значимите владетели в историята си - цар Самуил. Възпоменателните събития се проведоха на територията на парк-музей "Самуилова крепост" край град Петрич, превръщайки се в истински израз на национална памет и признателност.

Десетки жители и гости на Петрич се събраха, за да почетат паметта на великия български владетел. Организаторите бяха подготвили впечатляваща програма, включваща литературно-музикален спектакъл, който представи ключови моменти от 17-годишното царуване на Самуил.

Централно място в събитието зае заупокойната молитва, отслужена от Негово Светейшество българският патриарх Даниил. Той бе придружен от струмишкия митрополит Наум и неврокопския митрополит Серафим, подчертавайки значимостта на събитието за българската православна общност.

В своето слово патриарх Даниил акцентира върху грижата, която цар Самуил е полагал за българската църква във времена на изпитания. Той призова съвременниците ни, в контекста на настоящите конфликти и напрежение, да не забравят силата на вярата и възможността за постигане на мир чрез Божията помощ.

Кулминацията на вечерта бе тържествената заря-проверка, която създаде атмосфера на тържественост и национална гордост.

Президентът Румен Радев се обърна към присъстващите с вдъхновяващо слово, подчертавайки значението на историческата памет за бъдещето на нацията. Той заяви: "Силата, уважаеми сънародници, на един народ се състои не само в неговите победи на бойното поле и славата на неговото оръжие, но и в саможертвата и себеотрицанието пред лицето на неизбежната участ, които дори в поражението засяват нови семена на бъдещото величие. Затова и заветите на цар Самуил ще продължат да събират българите отблизо и далеч пред този каменен щит на Самуилова България. За да ни напомнят, че ние сме длъжни да пазим и спомена, и завета на нашите предци, за да просъществува България. Поклон пред подвига на цар Самуил и неговите храбри войни. Да живее България!"

Събитието в Петрич показа, че 1010 години след смъртта на цар Самуил, неговото дело и принос към българската държавност продължават да вдъхновяват и обединяват нацията. Неговата българска идентичност остава неоспорима, а паметта за него - жива и значима за съвременните поколения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари