Опасни опаковки: Химикали мигрират в храната ни

0
Микровълновата фурна - катализатор за миграция на химикали в храната
Микровълновата фурна - катализатор за миграция на химикали в храната

Микровълновата фурна - катализатор за миграция на химикали в храната

Масовото използване на опаковки в хранителната индустрия крие потенциални опасности за човешкото здраве. Ново международно проучване разкрива тревожни факти за миграцията на химически вещества от опаковките в храните, а оттам - и в човешкия организъм.

Изследването обхваща над 14 000 вещества, използвани в хранителната промишленост. Резултатите показват, че около 25% от тези вещества успешно преминават в храната, а впоследствие и в човешкото тяло. Учените са открили следи от над 3600 химически вещества в кръвта, косата, урината и дори в кърмата на изследваните лица.

Особено притеснителен е фактът, че сред откритите вещества има около 100, които се считат за потенциално опасни за човешкото здраве. Някои от тях дори се свързват с повишен риск от развитие на ракови заболявания.

Изследователите подчертават необходимостта от по-задълбочено проучване на механизмите на миграция на тези вещества, особено предвид строгите регулации в Европейския съюз относно материалите, използвани за опаковане на храни.

Проучването разкрива, че определени видове храни са по-склонни да абсорбират химикали от опаковките. Това са предимно продукти с по-висока киселинност, като доматен сос, или храни с високо съдържание на мазнини, като лазаня. Процесът на миграция се ускорява при термична обработка, особено когато храната се загрява в микровълнова фурна, без да се изважда от опаковката.

С нарастващата тенденция за консумация на полуготови и готови храни, този проблем придобива все по-голямо значение и може да има връзка с увеличаването на честотата на някои заболявания.

Експертите препоръчват на потребителите да бъдат внимателни при избора и употребата на пакетирани храни. Препоръчително е да се избягва загряването на храна в пластмасови опаковки и да се дава предпочитание на пресни, необработени продукти.

Това проучване поставя важни въпроси относно безопасността на широко разпространените практики в хранителната индустрия и подчертава необходимостта от по-строг контрол върху използваните материали за опаковане на храни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари