Катастрофални наводнения взеха десетки жертви в Босна и Херцеговина

0
Стихията отне живота на 21 души, над 40 са изчезналите
Стихията отне живота на 21 души, над 40 са изчезналите Снимка: АП / БТА

Стихията отне живота на 21 души, над 40 са изчезналите

Мащабни наводнения в Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора оставиха след себе си разруха и човешки жертви. Проливните дъждове, паднали в региона, предизвикаха бедствена ситуация, която засегна хиляди хора и нанесе значителни материални щети.

Босна и Херцеговина понесе най-тежкия удар

Най-сериозно е положението в Босна и Херцеговина, където броят на жертвите достигна най-малко 21 души, а над 40 се водят за безследно изчезнали. Районът на Ябланица, разположен на 70 километра югозападно от столицата Сараево, е най-тежко засегнат от водната стихия.

В град Ябланица, с население от 4000 души, спасителните екипи продължават неуморно да разкопават затрупани къщи и автомобили с помощта на тежка техника. Градът, разположен до едноименно изкуствено езеро, е покрит с дебел слой кал и отломки.

Жителка на Доня Ябланица, Низима Бегович, описва ужасяващите моменти на бедствието: "Оттам чух страхотен грохот, сякаш целият хълм се устреми към нас. Чух и писъци, които продължиха няколко минути. После всичко утихна. Тогава си помислих, че всички там са мъртви."

Трагедията не подмина и семействата в региона. Алка Глусич, също жителка на Доня Ябланица, загуби четирима свои близки, включително брат си и цялото му семейство. Със сълзи на очи тя споделя: "Как да се чувствам? Загубих четирима близки, вече нямам никого, къщата ми е напълно разрушена, няма никой, никой. Какво да ви кажа?"

Хърватия и Черна гора също пострадаха

Бедствието не подмина и съседните балкански държави. В Хърватия реките Сава, Купа и Одра излязоха от коритата си, заливайки обширни територии. На места са регистрирани рекордните 249 литра дъжд на квадратен метър.

Желко Миович, жител на град Огулин в Централна Хърватия, описва тежкото положение: "Когато всичко се уталожи, ще ни трябват повече от два месеца за възстановяване. Предстои ни зима, а всичко е мокро. Вътре мирише, кално е, направо си е жива болест. Всяка пролет и зима гледаме небето и се чудим какво ще стане с река Добра."

В Черна гора река Морача заля пътища в района на столицата Подгорица. Водопадът Скакавица отнесе два моста в природния парк Комарница, а около 30 къщи в ниските части на едноименното село бяха временно блокирани от водната стихия.

Климатичните промени - фактор за увеличаване на риска

Експерти свързват зачестилите наводнения с глобалното затопляне. Според учените, атмосферата съдържа все повече водни пари поради повишаващите се температури, което увеличава риска от възникване на подобни бедствия.

Допълнителен фактор, допринесъл за мащаба на наводненията, е изсъхналата земя след горещото лято в обширни части на Балканите. Почвата не е успяла да поеме големите количества валежи, което доведе до бързото покачване на нивото на реките и образуването на опасни свлачища.

Мерки за превенция и възстановяване

В Хърватия вече се предприемат мерки за предотвратяване на бъдещи наводнения. В момента се изгражда система за задържане на водата на стойност 30 милиона евро, която се очаква да бъде завършена догодина.

Въпреки това, възстановяването на засегнатите райони ще отнеме месеци. Разрушени са километри пътища, електрически стълбове са пометени, а много райони са без ток и телефонни връзки. Предстои дълъг процес на възстановяване на инфраструктурата и оказване на помощ на пострадалите семейства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари