Йенс Столтенберг: НАТО пресече много червени линии, но Путин не направи нищо

0
Столтенберг призовава за по-ранна и по-сериозна военна подкрепа за Украйна
Столтенберг призовава за по-ранна и по-сериозна военна подкрепа за Украйна Снимка: АП / БТА / Архив

Столтенберг призовава за по-ранна и по-сериозна военна подкрепа за Украйна

Бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че Алиансът многократно е пресичал т.нар. "червени линии", обявени от руския президент Владимир Путин, без това да доведе до ескалация на конфликта.

"Ако не друго, аз настоявах за преминаване на всички тези т. нар. червени линии, които Путин постави. И ние пресякохме много от тях, а той не направи нищо", сподели Столтенберг пред британското издание.

Бившият ръководител на НАТО подчерта, че особено в началото на широкомащабната руска инвазия в Украйна е имало периоди, когато Алиансът е трябвало сериозно да обмисля възможните последствия от своите действия. Въпреки това, той е категоричен, че спирането на подкрепата за Украйна заради руски заплахи никога не е било реална опция.

Столтенберг изрази съжаление, че Украйна не е получила по-голяма военна помощ в по-ранен етап на конфликта. Той призна, че НАТО е трябвало да предостави по-значителна подкрепа на Киев още преди началото на инвазията, както и по-съвременни оръжейни системи след нахлуването на руските войски.

"Повечето съюзници бяха против това преди инвазията... те много се страхуваха от последствията. Гордея се с това, което направихме, но щеше да е голямо предимство, ако беше започнало по-рано. Може би дори щеше да предотврати инвазията или поне да направи много по-трудно за (Русия) да направи това, което направи", добави той.

Бившият генерален секретар на НАТО подчерта, че от самото начало на руската инвазия в Украйна той е формулирал подхода на Алианса - да подкрепя Украйна, без да участва пряко в конфликта. Столтенберг изрази увереност, че ако руският президент Владимир Путин желае да ескалира ситуацията с използване на оръжия за масово унищожение, той би могъл да намери оправдание за това независимо от действията на НАТО.

Интервюто на Йенс Столтенберг за "Файненшъл таймс" хвърля светлина върху стратегията на НАТО по отношение на руската агресия срещу Украйна и подчертава решимостта на Алианса да продължи подкрепата си за Киев, въпреки заплахите от страна на Москва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    13
    Учуден
    Логично г-н Столтенберг, плешивата кремълска вулва - путака освен да гледа, друго не може и да направи. НАТО е в пъти по могъщ от разкапана проZZия.
  • 1
    12
    До 9
    Ти ли си производно на женски полов орган ? Щото миришеш по скоро на производно от космат цигански гъз
  • 1
    11
    бах ти глупаците
    Исках да кажа,да го шибам укропитешката лайНАТОвска курва педерЙенс,скоро хохълските мърши ще гризнат дървото,а московската зоологическа градина ще се сдобие с нова обезяна на име Зеленски
  • 1
    10
    До 7
    Защото най вероятно сте смрадлив бесарабски куросмук на име мартинчо,наркозависим клошар,който троши в този сайт за жълти стотинки
  • -3
    9
    До 2
    Ееее,вярно,не е производно от женски полов орган...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари