Олаф Шолц: Германски оръжия няма да достигат дълбоко в Русия

0
Това не е съвместимо с личната ми позиция ... Ние няма да направим това. И имаме основателни причини за това
Това не е съвместимо с личната ми позиция ... Ние няма да направим това. И имаме основателни причини за това Снимка: Олаф Шолц / Facebook

Това не е съвместимо с личната ми позиция ... Ние няма да направим това. И имаме основателни причини за това

Канцлерът на Германия Олаф Шолц потвърди твърдата си позиция относно ограниченията за използване на германски оръжия от страна на Украйна в конфликта с Русия. Въпреки настойчивите молби на Киев за разхлабване на правилата, Шолц остава непоколебим в своето решение, съобщава Германската осведомителна агенция (ДПА).

По време на престоя си в Ню Йорк за седмицата на високо равнище на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН), германският канцлер направи изявление малко преди планираната си среща с украинския президент Володимир Зеленски. Шолц подчерта, че правителството на Германия е взело "няколко решения" по отношение на военната подкрепа за Украйна, които са "пределно ясни".

Сред тези решения е и ключовото ограничение, което не позволява на Украйна да използва германски оръжия за изстрелване на ракети дълбоко в руска територия. Шолц изрази категоричната си позиция по въпроса, заявявайки: "Това не е съвместимо с личната ми позиция ... Ние няма да направим това. И имаме основателни причини за това."

Тази позиция на Берлин влиза в противоречие с исканията на украинския президент Володимир Зеленски, който многократно е призовавал западните съюзници да предоставят на страната му възможност за използване на ракети с голям обсег. Целта на тези искания е Украйна да може да поразява цели далеч зад фронтовата линия, включително руски логистични центрове и военни бази.

В момента най-далекобойното оръжие, доставено от Германия на Украйна, е ракетната установка МАРС II, която има способността да поразява цели на разстояние до 84 километра. Берлин е дал разрешение на Киев да използва тази установка за ограничен район от руската територия в близост до украинския град Харков. Освен това, мощната гаубица 2000, с обсег на действие 56 километра, също може да бъде използвана за защита на Харков.

Въпреки решенията на някои страни членки на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) да предоставят оръжия с по-голям обсег, Шолц многократно е изключвал възможността за доставка на прецизни оръжия с голям обсег на действие на Украйна. Тази позиция остава непроменена, независимо от нарастващия натиск от страна на Киев и някои международни партньори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    До Олаф Шолц
    Германските оръжия не и няма да достигнат,но руските ще ви стигнат до и зад Берлин.Както през 1945 г. на 9 май.Лошото е че и ние ще намажем филиикитв.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари