Олаф Шолц отхвърля ключови искания на Зеленски за "план за победа"

0
Германия трябва да гарантира, че войната в Украйна няма да се разпространи към НАТО
Германия трябва да гарантира, че войната в Украйна няма да се разпространи към НАТО Снимка: АП / БТА

Германия трябва да гарантира, че войната в Украйна няма да се разпространи към НАТО

Германският канцлер Олаф Шолц отново подчерта ангажимента на страната си да предотврати ескалацията на конфликта между Русия и Украйна в по-мащабен сблъсък, включващ НАТО. Изявлението му дойде след среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, където бяха обсъдени ключови въпроси, свързани с продължаващата война.

Отказ за доставка на далекобойни оръжия

Шолц остана непоколебим в решението си да не предоставя на Украйна оръжейни системи с голям обсег на действие, по-специално крилатите ракети "Таурус". "Не смятам, че това е уместна доставка – и така ще си остане", заяви категорично германският лидер, отхвърляйки искането на украинския президент Володимир Зеленски за такива оръжия.

Зеленски, който присъства на срещата на върха, представи своя "план за победа", включващ идеята за създаване на възпиращ ракетен арсенал. Според украинския президент, това би могло да подтикне Русия към мирни преговори. Въпреки това, Шолц остана твърд в позицията си, че такава стъпка крие риск от ескалация на конфликта.

Позиция относно членството на Украйна в НАТО

Канцлерът също така потвърди своята предпазлива позиция относно бързото приемане на Украйна в НАТО. Той се позова на решенията от последната среща на върха на Алианса във Вашингтон, които предлагат на Украйна обща увереност за бъдещо членство, но подчертават необходимостта от изпълнение на определени условия.

Шолц напомни, че всички съюзници трябва да са единодушни, че Украйна е изпълнила изискванията на НАТО за получаване на покана за членство. Тези условия включват реформи в икономиката, сектора за сигурност и укрепване на демократичните институции.

Критика към вътрешнополитическата опозиция

В контекста на дебата за подкрепата за Украйна, Шолц не пропусна да отправи критика към своя основен политически опонент в Бундестага – лидера на християндемократите Фридрих Мерц. Канцлерът обвини Мерц в непоследователност относно позицията му за доставките на ракети "Таурус", посочвайки промяна в становището му преди и след ключови избори в Източна Германия.

Тази вътрешнополитическа размяна подчертава сложността на дебата в Германия относно подкрепата за Украйна и балансирането между солидарността със съюзник и опасенията от ескалация на конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    до 2
    Така ще бъде защото Германия няма суверинитет и америка я контролира по нейно усмотрение. Така е и с нас, по същата причина. Ако сме свободни от хегемона да си решаваме сами за нас, сега всичко щеше да е различно.
  • 5
    1
    Sтанко
    Канцлера вижда, че трябва да се вкара на задна иначе ще се пада на колене още повече. Изцедиха европт с тази нулираща война. Германия боксува и така ще бъде в продължение на десетилетия заради грешно подбрана вътрешна и външна политика. Ама да не ги сочим тях, защото ние сме по същата писта... на надолу...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари