Шолц: Казах "не" на ракети с голям обсег за Украйна

0
Канцлерът отхвърли възможността Германия да предостави на Украйна оръжия с голям обсег
Канцлерът отхвърли възможността Германия да предостави на Украйна оръжия с голям обсег Снимка: Олаф Шолц / Facebook

Канцлерът отхвърли възможността Германия да предостави на Украйна оръжия с голям обсег

Канцлерът на Германия Олаф Шолц категорично отхвърли възможността за доставка на високоточни оръжия с голям обсег на действие за Украйна, независимо от решенията на съюзниците в НАТО. Това стана ясно по време на обществен дебат в град Пренцлау, провинция Бранденбург, съобщава Дойче Пресе-Агентур (ДПА).

Шолц изтъкна, че предоставянето на германски крилати ракети "Таурус" на Киев би довело до "голям риск от ескалация" на конфликта. Тези ракети имат обсег на действие от приблизително 500 километра, което би позволило удари по Москва от украинска територия.

"Казах "не", подчерта канцлерът, добавяйки, че това се отнася и за други подобни оръжейни системи. Той остана непреклонен, заявявайки, че няма да промени позицията си, дори ако други държави решат да действат различно.

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски настоява съюзниците да предоставят на страната му оръжия с голям обсег. Целта е Украйна да може да атакува руска логистика и военни летища, разположени далеч зад фронтовата линия, включително на руска територия.

До момента оръжието с най-голям обсег, изпратено от Германия на Киев, е ракетната установка "Марс II", която може да поразява цели на разстояние до 84 километра. За сравнение, Съединените американски щати, Великобритания и Франция вече са доставили на Украйна крилати ракети с обсег до 300 километра.

В международната общност продължава дебатът относно използването на тези оръжия срещу цели на руска територия, като мненията остават разделени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    ДаКастрирамеСулюПаситто
    Швабите са долни и подмолни мизерници.Още им държи влага, че през Втората световна война руснака ги навря в кучи гъз и за това сега едно говорят, друго вършат зад гърба им .Но да не стане така, че този път Червената армия да подмине не само Берлин, но и Лондон .
  • 3
    2
    Куролап Зеленски
    Е ся ми се еба мамата.....
  • 7
    1
    ...
    Ти хубаво каза НЕ, ама ония педераст писториус, дето го гласят на твоя затоплен стол, ще кряка ДА по волята на сащ и острова и тогава ще го духате. Първата точка, която ще се заравни е рамщайн. Красив полу-планински тих район ще заприлича на киевско гробище.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари