Кремъл: Членство на Украйна в НАТО е пречка за справедлив мир

1
Москва настоява за неутрален статут на Киев като условие за преговори
Москва настоява за неутрален статут на Киев като условие за преговори Снимка: РИА Новости

Москва настоява за неутрален статут на Киев като условие за преговори

Министерството на външните работи на Руската федерация категорично заяви, че постигането на справедливо мирно споразумение в Украйна е невъзможно, ако страната се присъедини към Северноатлантическия алианс (НАТО). Това становище беше изразено от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова в контекста на продължаващия конфликт между двете държави.

Позицията на Кремъл остава непоколебима по отношение на условията за мирни преговори. Президентът на Руската федерация Владимир Путин вече е заявил, че диалогът за мир може да започне само при определени условия. Тези условия включват отказ на Киев от претенции върху значителни територии, които Москва смята за свои, както и оттегляне на кандидатурата на Украйна за членство в НАТО.

Изявлението на Захарова идва в отговор на информация, че западните страни обмислят сценарий, при който Украйна би могла да се присъедини към НАТО в замяна на признаване на руския контрол върху определени украински територии. Говорителят на руското външно министерство категорично отхвърли такава възможност, подчертавайки, че справедлив мир може да бъде постигнат само ако се гарантира неутралният и необвързан статут на Украйна.

Захарова отново подчерта позицията на Москва, че така наречената "специална военна операция" в Украйна е пряк отговор на разширяването на НАТО в източна посока. Това изявление затвърждава дългогодишната позиция на Руската федерация относно геополитическата ситуация в региона и нейното възприемане на действията на Северноатлантическия алианс като заплаха за националната ѝ сигурност.

Изявлението на руското външно министерство подчертава сложността на ситуацията и трудностите пред постигането на мирно споразумение между Русия и Украйна. То също така показва, че въпросът за членството на Украйна в НАТО остава ключов фактор в конфликта и потенциално препятствие пред мирните преговори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари