Българска немарливост ще затрие природен феномен на 50 милиона години

2

Мърлящина: Тоалетни, фотьойли, гуми на „Побитите камъни“

Уникалното природно образувание "Побитите камъни" край Варна, оцеляло повече от 50 милиона години, е изправено пред сериозна заплаха. Причината не е в природните стихии, а в човешката небрежност и безотговорно отношение към околната среда.

Природната забележителност, обявена за защитена територия още през 1938 година, в момента е в окаяно състояние. Посетителите, решили да се насладят на това геоложко чудо, се сблъскват с редица проблеми още преди да стигнат до него.

Пътят, водещ към "Побитите камъни", е в изключително лошо състояние. Асфалтовата настилка, положена преди повече от 40 години, отдавна се нуждае от основен ремонт. Допълнително затруднение за достъпа създава и буйната растителност, която поради липса на поддръжка, почти е погълнала пътя.

Още по-шокираща е гледката, която посреща туристите в непосредствена близост до природния феномен. Местността е превърната в импровизирано сметище, където могат да се видят най-разнообразни отпадъци - от стари автомобилни гуми и санитарна керамика до цели холни гарнитури.

Проблемите не свършват дотук. В района около "Побитите камъни" е възникнало нерегламентирано стрелбище. Младежи практикуват стрелба, без да се съобразяват с присъствието на туристи, което създава допълнителни рискове за сигурността на посетителите.

В западната част на защитената територия е регистрирано наличието на голямо количество инертни материали, което представлява грубо нарушение на законодателството за опазване на околната среда.

"Побитите камъни" са природен феномен с дълбоки исторически корени. Макар да са били известни като сакрално място от древността, първото им документирано споменаване датира от 1829 година. Официално са обявени за природна забележителност на 23 август 2002 година.

Природата е работила милиони години, за да създаде тези впечатляващи каменни образувания, наподобяващи хора, животни и митични същества. Сред най-известните формации са "Каменните стражи", "Камилата", "Трона" и "Каменната гора".

Въпреки че входът за разглеждане на природното чудо е платен - 5 лева на човек, средствата очевидно не се използват ефективно за поддръжка и опазване на обекта. Това повдига въпроси относно управлението на защитената територия и използването на събраните средства.

Ситуацията около "Побитите камъни" е ярък пример за това как липсата на адекватна грижа и контрол може да застраши дори най-устойчивите природни феномени. Необходими са спешни мерки за възстановяване и опазване на тази уникална природна забележителност, която е част от националното ни богатство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Химия
    А защо не казвате нищо за планината от радиоактивни отпадъци,която се вижда на заден фон! Райската долина в миналото сега е сред най-вредните мяста за живеене,но чужди фирми и наши продажници Мълчат! Няма закони....Природата умира ,а ние сме след нея!
  • 7
    2
    питане
    Къде са полиция,горска или ловна стража? Зелени,еколози? Или се появяват само на заплатено време.
  • 4
    1
    Дикилиташ-Стълпище-Мечка
    Тук вече се затри един побит камък на брега на река Дунав в местноста Стълпище.Казват бил на 11 000 000 години от времето на динозаврите.Безхаберието на кметовете чрез непредприемане на спешни мерки за качествено укрепване на камъка / скалата/ доведе до разрушаването му.Това стана през управлението и кметуването на ПП"ГЕРБ" в Русе и на територията на областа.Така че сме изпреварили за унищожаването на природна забележителност.Пак сме номер 1.Територията е под управлението на община Иваново.Шапката е в Русе.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари