Нови правила за старите коли предвиждат промени в наредба

0
Нови правила за старите коли предвиждат промени в наредба
Нови правила за старите коли предвиждат промени в наредба Видео: NOVA

Забрана за разглобяване и продажба на части включват предложените изменения

В България се очакват значителни промени в начина, по който собствениците могат да се разпореждат със старите си автомобили. Предложените изменения в наредбата за излезли от употреба моторни превозни средства (МПС) предвиждат забрана за разглобяване и продажба на части от тези автомобили от техните собственици.

Тази нова регулация представлява съществена промяна спрямо досегашната практика, при която собствениците имаха свободата да се разпореждат с автомобилите си по свое усмотрение след излизането им от употреба. Промяната цели да регулира по-стриктно процеса на изваждане от експлоатация на старите автомобили и да насърчи по-екологичното им третиране.

За да разберем по-добре последиците от тези промени, се обърнахме към автомобилния експерт Филип Лазаров. Той коментира пред NOVA: "Тези нови разпоредби ще имат значително въздействие върху собствениците на стари автомобили. Досега много хора разглобяваха колите си и продаваха части, за да си възвърнат част от инвестицията. Новите правила ще променят този модел и вероятно ще насочат повече автомобили към официалните центрове за разкомплектоване."

Лазаров добави, че промените могат да имат както положителни, така и отрицателни ефекти: "От една страна, това може да доведе до по-добър контрол върху рециклирането на автомобилни части и намаляване на незаконните практики. От друга страна, някои собственици може да се почувстват ощетени, тъй като губят възможността да извлекат допълнителна стойност от старите си превозни средства."

Експертът подчерта, че е важно да се следи как тези промени ще бъдат приложени на практика и какво ще бъде въздействието им върху пазара на авточасти и върху околната среда. Той призова за балансиран подход, който да отчита интересите на собствениците, но и да гарантира екологосъобразното третиране на излезлите от употреба МПС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Шпек-а
    абе мърсол, на макя ти у шутката, какво по-екологично от това да се използват части от разглобени автомобили до пълното им износване?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари