Български учени създадоха прототип на човешка кожа

1

Българското откритие променя бъдещето на козметичната индустрия

Изследователи от България постигнаха значим научен пробив, създавайки прототип на човешка кожа за медицински и фармацевтични изследвания. Екип от специалисти от отдел "Растителна клетъчна биотехнология" към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) и лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН) разработиха иновативен за страната ни 3D модел на човешки епидермис.

Този експериментален епидермален прототип възпроизвежда най-външния слой на кожата - най-големият орган в човешкото тяло. Дебелината на човешкия епидермис варира между 50 и 100 микрометра, като тя се променя с възрастта и други фактори, влияещи на връзките между дермата и епидермиса.

Епидермисът се състои от кератиноцитни епителни клетки, които произвеждат кератини и формират защитна бариера, както и от меланоцитни клетки, отговорни за пигментацията на кожата. Кератиноцитите имат способността да се диференцират и мигрират, създавайки пет стратифицирани (вертикално структурирани) слоя. Всеки от тези слоеве играе важна роля в поддържането на клетъчния имунитет и хомеостазата - способността на организма да поддържа вътрешно равновесие.

Новоразработеният модел пресъздава формирането на стратифицирани епидермални слоеве чрез използването на обезсмъртени кератиноцити върху 3D поликарбонатна матрица. Тази матрица е специално проектирана с определена порьозност, осигуряваща оптимално прикрепване, растеж и диференциация на кератиноцитите в многопластовата структура.

Проф. д-р Милен Георгиев, ръководител на научната разработка и на отдел "Растителна клетъчна биотехнология" в ЦРСББ, коментира: "Световният пазар на фотопротективни продукти възлиза на близо 10 милиарда евро на година. Голяма част от тях са базирани на основната съставка титанов диоксид, който в бъдеще ще бъде ограничен за употреба върху човешката кожа. Затова световна тенденция в момента е търсенето на природни алтернативи за създаване на фотозащитни продукти с цел предпазване на кожата от стареене."

Иновативният епидермален модел се използва от изследователите в ЦРСББ и БАН за проучвания, свързани с фотостареенето на кожата, причинено от UVA и UVB лъчите, както и за търсене на натурални продукти за слънцезащитна превенция. За целта се използва уникална за България UV камера, която възпроизвежда целия спектър от UV лъчи.

Учените вече са идентифицирали няколко природни вещества от ендемични за България растения, включително Родопския силивряк, които показват високи фотозащитни свойства и значителен потенциал за предпазване от UV-индуцирано стареене на кожата. Предстои тези открития да бъдат патентовани за производство на органични слънцезащитни продукти с антистареещ ефект.

Този научен пробив не само допринася за развитието на българската наука, но и отваря нови възможности за иновации в областта на дерматологията и козметичната индустрия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари