Университетски преподаватели и учени от БАН остават без дом

0
В рамките на 10 дни преподавателите и учените трябва да напуснат жилищата си в блок 58 в Студентски град
В рамките на 10 дни преподавателите и учените трябва да напуснат жилищата си в блок 58 в Студентски град Снимка: bTV

В рамките на 10 дни преподавателите и учените трябва да напуснат жилищата си в блок 58 в Студентски град

Преподаватели от университетите и учени от Българската академия на науките (БАН), настанени в блок 58 в "Студентски град", са изправени пред неочаквано предизвикателство - в рамките на 10 дни те трябва да напуснат жилищата си, заради планиран ремонт на сградата. Реконструкцията, която се очаква да започне през септември, поставя въпроса за бъдещето на обитателите, които нямат яснота нито за алтернативните си жилища, нито за продължителността на ремонта.

Блок 58, в който живеят основно преподаватели и учени, е пуснат в експлоатация през 90-те години на миналия век. За много от обитателите това е единственото място за живеене в София, тъй като повечето от тях не притежават собствено жилище в столицата по социални причини. Слухове за предстоящия ремонт започват да се разпространяват още през април тази година, но официална информация за предстоящите действия постъпва едва в края на лятото. Преподавателите и учените са били уведомени, че трябва да освободят жилищата си до края на август, но реалното им преместване трябва да се осъществи в рамките на 10 дни.

Според Христина Проданова, преподавател в Института по геофизика, геодезия и география, ситуацията създава хаос сред обитателите на блока, тъй като не всички са получили ясни инструкции относно къде ще бъдат преместени и за колко време. Според нея третият вход на сградата няма да бъде засегнат от ремонта в този етап, а за жителите на първите два входа са осигурени временно други жилища.

"Проблемът е, че хората трябва да напуснат домовете си в рамките на 10 дни, а алтернативите, които им се предлагат, не са достатъчно ясни. В някои от предложените жилища все още има наематели, които трябва да се изнесат на 1 септември, точно когато ние вече трябва да сме напуснали блока", споделя Христина Проданова.

Ситуацията се усложнява от липсата на официална комуникация между институциите и обитателите на блока. Много от тях твърдят, че цялата процедура се е развивала по слухове и "коридорни легенди". В тази връзка обитателите на трите входа са подали молба ремонтът да бъде отложен с един месец, за да могат да организират преместването си в нови жилища.

От Министерството на образованието и науката коментират, че цялостен ремонт на сградата не е правен от 35 години. През годините са извършвани само частични обновявания като смяна на дограмата и подмяна на вертикалните щрангове за водата. Според тях настоящият ремонт е необходим и ще осигури подобрени условия за бъдещите обитатели на блока. Въпреки това не може да се определи точен срок за завършването на реконструкцията, което зависи от изпълнителя на проекта. Очаква се ремонтът да продължи между 14 и 15 месеца.

Тревогата на преподавателите и учените обаче остава, тъй като не е ясно дали ще имат възможност да се върнат в старите си жилища след приключването на ремонта. Сред обитателите на блока се разпространяват слухове, че след завършването на ремонта те може да не бъдат върнати обратно, което поражда допълнителни притеснения.

Въпреки осигурените алтернативни жилища, неяснотата около процеса на преместване и бъдещето на обитателите на блок 58 създава напрежение сред научната общност в София. За мнозина този блок е не само място за живеене, но и единствената възможност да продължат да работят и преподават в столицата. Развитието на ситуацията ще бъде от ключово значение за тяхното бъдеще и за поддържането на научната дейност в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    23р23р
    не знам как са преподавателите в софийските университети, знам тези в русенския - те през цялата лекция ти говорят за живота си, за семейството си, сякаш са на седянка, губят ти времето вместо да ти дават знания по предмета, за който са сложени там - те си вземат парите и ги боли бубата, а студентите си дават парите да слушат на еди-кой си преподавател детето му какво работело и колко внуци има... и после като дойде изпита, студентите за децата и внуците на преподавателя ли да пишат? - други пък влизат и на първия ден в първата минута казват "аз имам един учебник, който си го купи ще има гарантирана тройка" и всички си купуват учебника, за да имат сигурна тройка - отделно разпространяват много пропаганда и лъжи за това как работи света, някои лъжат, че няма Бог и лъжат за някаква си хипотетична лъжа на някакъв си шибан масон на име Дарвин, който лъже, че хората произлизали от риби и амеби 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 - висшето образование в България е пародия и няма смисъл от него, дори и за по-добра работа, в крайна сметка парите нямат значение, Бог не го интересува колко пари си изкарал, за да ти даде вечен живот - с две думи: "ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ДА ТИ ОТКРАДНЕ ПАРИТЕ, ДА ТИ ЗАГУБИ ВРЕМЕТО, ДА НЕ ТЕ НАУЧИ НА НИЩО ПОЛЕЗНО И ДА ТИ НАПЪЛНИ ГЛАВАТА С ЛЪЖИ И ГЛУПОСТИ" това може да се види като дискутираш с голям процент хора, които имат висше образование - те са индоктринирани и вярват в големи глупости и е много тъжно и страшно да ги гледаш - така че като имам тази информация, имам силен скептицизъм, че тези софийски преподаватели са по-различни и по-полезни и това, че нямат безплатни жилища не ми пука изобщо, защото в моите очи те са е безполезни хрантутници
  • 5
    3
    русенец
    Университетски преподаватели нямали собствено жилище в София по социални причини?! Бах мааму и нагляри! Май им е по на далавера да си живеят на студентски наем цял живот. Ако не им стигат кинтите за жилище или за наем на такова, то да си сменят професията! Нормалните хора така правим - като не ни стигат кинтите, сменяме професията. Не е нужно държавата да ги обгрижва за всичко. На данъкоплатецът му идва непосилно бремето да издържа всякакви тарикати на държавна хранилка. А "учените" изобщо не ги споменавам, сещате се защо.
  • 2
    2
    Ами тъй като
    не сте се подписали, където е необходимо, гонят ви.14- 15 месеца, а можело и повече , няма връщане обратно.И за да е по - убедително и гадно , ви се казва в последния момент.Не оспорвам нуждата от ремонт, но не е коректно.Н.Денков защо мълчи, нали това са негови колеги?
  • 6
    1
    Странно
    Свободни наеми няма ли в София?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари