"Пробег на свободния дух" между Гюргево и Русе

2
Над 300 спортисти преминаха Дунав мост в името на спорта и свободния дух
Над 300 спортисти преминаха Дунав мост в името на спорта и свободния дух Снимка: Мартин Пенев / БТА

Над 300 спортисти преминаха Дунав мост в името на спорта и свободния дух

Състезатели от Кения доминираха в 15-километровото трансгранично шосейно бягане между Гюргево и Русе, известно като "Пробег на свободния дух", което се проведе днес. Надпреварата, част от честванията на 100-годишнината на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА), привлече над 300 участници от различни страни.

Стартът на състезанието бе даден в румънския град Гюргево. Маршрутът премина по Дунав мост, който беше временно затворен за автомобилно движение, за да осигури безопасността на бегачите. Финалната линия бе разположена в центъра на град Русе, България.

При мъжете, Алберт Тонуй от Кения се открои като безспорен победител, пресичайки финала с впечатляващото време от 47 минути и 37 секунди. Втората позиция зае неговият сънародник Хилари Кимайо, докато българският състезател Исмаил Сенанджи се класира на почетното трето място.

В женската надпревара, Глориус Джепкируй от Кения демонстрира изключителни възможности, финиширайки първа с време 54 минути и 7 секунди. Нейната сънародничка Валентине Джебет зае второто място, а българката Маринела Нинева се пребори за третата позиция.

След финала Маринела Нинева сподели пред Българската телеграфна агенция (БТА): "Тежичко беше бягането, топло е, а и в последно време имах много състезания. Трансграничният пробег ми харесва много и се стремя да участвам в него всяка година."

Събитието привлече вниманието не само с високото ниво на спортно майсторство, но и с разнообразието на участниците. Сред бегачите се открояваше 78-годишният Иван Грозев, който се оказа най-възрастният състезател в пробега, демонстрирайки, че спортният дух няма възрастови ограничения.

Седмото издание на "Пробег на свободния дух" беше уважено от присъствието на президента на БФЛА Иван Колев, подчертавайки значимостта на събитието в контекста на честванията на вековния юбилей на федерацията.

Този уникален трансграничен пробег не само насърчава спортния дух и международното сътрудничество, но и символизира свободата на движение и културния обмен между България и Румъния. Събитието продължава да привлича елитни спортисти и ентусиасти от цял свят, утвърждавайки се като важно спортно събитие в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари