Романтични шедьоври оживяват в Русе на 1 октомври

0
Операта празнува Деня на музиката със симфоничен концерт
Операта празнува Деня на музиката със симфоничен концерт

Операта празнува Деня на музиката със симфоничен концерт

Оркестърът на Държавна опера - Русе подготвя специална музикална изненада за любителите на класическата музика по случай Международния ден на музиката. На 1 октомври ценителите ще имат възможността да се насладят на изключителен симфоничен концерт, изпълнен с романтични творби от световноизвестни композитори.

Диана Димитрова, специалист "Връзки с обществеността" в културния институт, сподели подробности за предстоящото събитие. Тя разкри, че програмата е внимателно подбрана, за да представи едни от най-емблематичните произведения от епохата на Романтизма.

Музикалната вечер ще започне с две великолепни увертюри от италианския композитор Джоакино Росини - "Севилският бръснар" и "Италианката в Алжир". Тези произведения са известни със своята жизнерадост и виртуозност, които несъмнено ще завладеят публиката още от първите акорди.

Концертът ще продължи с изпълнение на Симфония номер 1 от френския композитор Шарл Гуно. Това произведение е прекрасен пример за френския романтизъм и ще пренесе слушателите в света на изисканата мелодичност и елегантност.

Кулминацията на вечерта ще бъде представянето на Симфония номер 4 от австрийския гений Франц Шуберт. Известна още като "Трагичната", тази симфония е едно от най-емоционалните и въздействащи произведения в репертоара на композитора.

За да гарантира най-високо ниво на изпълнение, оркестърът ще бъде под вещото ръководство на талантливия диригент Жан-Ив Годен. Неговият опит и музикална чувствителност ще допринесат за създаването на незабравимо преживяване за публиката.

Ролята на концертмайстор е поверена на виртуозната цигуларка Тамара Лазарова, чието майсторство ще бъде ключово за постигането на перфектен баланс и хармония в оркестъра.

Този концерт не само ще отбележи Международния ден на музиката, но и ще подчертае важната роля на Русенската опера като културен център в региона. Събитието ще даде възможност на жителите и гостите на град Русе да се потопят в магията на класическата музика и да оценят таланта на местните музиканти.

Международният ден на музиката се чества ежегодно на 1 октомври от 1975 година насам. Той е създаден по инициатива на Международния музикален съвет към ЮНЕСКО с цел да популяризира музикалното изкуство, да насърчи сътрудничеството между музиканти и да подчертае значението на музиката в живота на всеки човек.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари