Изложба, посветена на Васил Левски

0
Домакин на експозицията е Университетската библиотека на РУ „Ангел Кънчев“
Домакин на експозицията е Университетската библиотека на РУ „Ангел Кънчев“ Снимка: РУ "Ангел Кънчев"

Писма и снимки разказват за последните дни на Апостола

Русенският университет "Ангел Кънчев" ще бъде домакин на вълнуваща изложба, посветена на Васил Левски, по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Експозицията, озаглавена "Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!", е съвместна инициатива на Държавен архив - Варна и Радио Варна, и ще бъде представена в Университетската библиотека.

Изложбата, състояща се от 10 табла, ще предложи на посетителите уникална възможност да се докоснат до историята чрез редица ценни документи и снимки. Сред експонатите ще бъдат представени фотографии на Васил Левски, Данаил Попов и Иван Драсов, придружени от кратки биографични справки.

Особен интерес представляват писмата от кореспонденцията между Драсов и Попов - съратници и приятели на Левски. Тези документи, датиращи от периода 2-14 декември 1872 година и 15-27 май 1873 година, хвърлят светлина върху събитията, предхождащи залавянето на Апостола в село Къкрина. Оригиналите на тези писма са част от фонда на Иван Драсов, съхраняван в Държавен архив - Варна.

Сред най-ценните експонати е оригинална снимка на Васил Левски, която е част от архивния фонд на Илия Белковски - друг съратник на Апостола, и се съхранява в Държавен архив - Смолян.

Иновативен елемент на изложбата е използването на QR кодове, придружаващи всяко табло. Чрез сканиране на кода, посетителите ще имат достъп до аудио файлове с подбрани цитати от писмата на Левски, което добавя допълнително измерение към преживяването.

Официалното откриване на изложбата е насрочено за 7 октомври 2024 година в 11:00 часа. Събитието ще се проведе в пространството пред Студентската читалня в Корпус 2 (2Г.208) на Университетската библиотека при Русенски университет "Ангел Кънчев".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари