От Мартен до трапезата: Месото от породата "Черен ангел" ще изкушава русенци

0
Свинекомплекс Голямо Враново ще развъжда застрашената от изчезване порода Източнобалканска свиня
Свинекомплекс Голямо Враново ще развъжда застрашената от изчезване порода Източнобалканска свиня

Свинекомплекс Голямо Враново ще развъжда застрашената от изчезване порода Източнобалканска свиня

В местността "Калето" край село Мартен, област Русе, се очертава възраждане на една позабравена традиция в животновъдството. Свинекомплекс Голямо Враново е обявил намерението си да възобнови дейността на бившата свинеферма в района. Това начинание не е просто бизнес инициатива, а мисия за опазване на ценен генетичен ресурс – застрашената от изчезване порода Източнобалканска свиня.

Теренът, определен за реализация на проекта, е категоризиран с начин на трайно ползване "За животновъден комплекс", информира Русе Медиа. Тази класификация прави мястото идеално за планираните дейности. Основната цел на новата ферма ще бъде отглеждането на чистопородни екземпляри от Източнобалканската свиня – порода, чието месо се слави като едно от най-вкусните в цяла Европа.

Плановете на Свинекомплекс Голямо Враново са амбициозни, но добре премерени. Предвижда се във фермата да се отглеждат 10 броя разплодни животни – както мъжки, така и женски, заедно с около 200 броя приплоди. Този подход цели не само увеличаване на популацията, но и поддържане на чисти линии, което е от критично значение за запазването на уникалните характеристики на породата.

Освен развъждането, важен аспект от дейността на фермата ще бъде добиването на семенен материал от мъжките разплодни животни. Това ще позволи разширяване на генетичната база и потенциално разпространение на породата в други части на страната.

Интересен е фактът, че Свинекомплекс Голямо Враново вече има опит в работата с тази ценна порода. В Южна България компанията управлява ферма, където се отглежда хибрид на Източнобалканската свиня, известен като "Черен ангел". Този хибрид се отличава с изключително крехко месо и превъзходни вкусови качества, които вече намират своето място на пазара.

За жителите на Русе и региона има добра новина – месото от "Черен ангел" вече е достъпно за закупуване. То може да бъде намерено на борсата на Голямо Враново, разположена на пазарчето "Сан Стефано" в града. Това дава възможност на местните любители на качествено свинско месо да опитат продукт с уникален вкус и да подкрепят усилията за опазване на българското биоразнообразие.

Инициативата на Свинекомплекс Голямо Враново е значима стъпка в опазването на застрашената Източнобалканска порода свине. Тя не само допринася за съхраняването на ценен генетичен ресурс, но и подкрепя местната икономика, предлагайки висококачествен продукт на пазара. С реализирането на този проект, Русенска област се превръща в един от центровете за опазване и развитие на тази уникална българска порода свине.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари