Каква кола кара българинът?

0
Дебатът за забраната на стари автомобили в България отново на дневен ред
Дебатът за забраната на стари автомобили в България отново на дневен ред

Дебатът за забраната на стари автомобили в България отново на дневен ред

Темата за ограничаване вноса на по-стари автомобили в България отново предизвика дискусии тази седмица. В рамките на проекта „Енергетика и климат" беше разгледано предложението за забрана на вноса на автомобили, по-стари от 20 години. Въпреки първоначалните обсъждания, вчера мярката отпадна от дневния ред.

Според официалните данни, средностатистическият автомобил, управляван от българите, е на възраст около 10 години и обикновено е внесен от Германия или Италия. Наблюдава се разделение в поведението на собствениците - докато една част не инвестират в поддръжката на по-старите си превозни средства и ги експлоатират до край, други полагат усилия да поддържат автомобилите си в оптимално състояние.

Статистиката показва, че през последната календарна година в България са регистрирани близо 300 000 автомобила втора употреба. За сравнение, броят на новорегистрираните нови автомобили е значително по-малък - около 55 000.

Димитър Димитров, автомонтьор с 30-годишен опит, споделя интересна гледна точка по темата: "Има над 20 години автомобили, които собствениците не искат да се разделят с тях, могат да стигнат от точка А до точка Б без проблеми. Примерно на 10-годишен автомобил с ремонт на двигателя и купето, но ще започне да се разпада, от същата марка имам автомобил на 20 години, който е в пъти по-добро състояние, няма петънце ръжда. Така че е много относително кой автомобил на колко години е, къде е стоял, дали покрай влажния Дунав дали на софийските улици".

На фона на дебатите за старите автомобили, се наблюдава интересна тенденция в Европа - нарастваща популярност на китайските електрически автомобили, въпреки опитите за регулация на пазара. Основната причина за това са значително по-ниските им цени в сравнение с конкурентните модели.

Вносителите на автомобили в България имат своя позиция по въпроса. Един от тях коментира: "Внасяме автомобили от 22 години. Ако мислите, че не искате да си купят нови автомобили, просто се заблуждавате. При проверки на газ анализатори и всички други компоненти - си личи, че старите автомобили са по-надеждни от другите, а и едва ли точно това би спасило екологията, в момента със засилените мерки мисля, че е постигнато това, което трябва".

Дебатът за регулацията на автомобилния внос в България продължава да бъде актуална тема, като се търси баланс между екологичните съображения, икономическите фактори и нуждите на потребителите. Остава да се види как ще се развие ситуацията в бъдеще и какви мерки ще бъдат предприети за модернизиране на автомобилния парк в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари