Русенски завод е сред икономическите гиганти на България

3
"Астра Биоплант" в Сливо поле се нарежда сред първенците по приходи в страната
"Астра Биоплант" в Сливо поле се нарежда сред първенците по приходи в страната Снимка: "Астра Биоплант"

"Астра Биоплант" в Сливо поле се нарежда сред първенците по приходи в страната

Българската икономика демонстрира стабилност и растеж през изминалата година, като 42 компании в страната са регистрирали годишен оборот, надхвърлящ 1 милиард лева за 2023 година. Тази впечатляваща статистика е резултат от анализ на данните, предоставени от Информационната система за българските предприятия на Българската стопанска камара (БСК).

Особено забележително е, че 11 от тези предприятия са постигнали приходи над 2 милиарда лева, което подчертава силното представяне на водещите индустриални играчи в страната.

На върха на тази престижна класация се нарежда "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, утвърждавайки позицията си като най-голямата българска компания. Нефтопреработвателното предприятие отчита рекорден оборот от 8,639 милиарда лева, което представлява забележителен ръст в сравнение с 2,177 милиарда лева, регистрирани през предходната 2022 година.

Сребърното място в класацията заема "Аурубис България" - водещ производител на мед и медни сплави, с внушителен оборот от 6,957 милиарда лева. Въпреки че компанията отбелязва лек спад от около 1 милиард лева спрямо предишната година, тя запазва стабилната си позиция сред лидерите в българската индустрия.

Тройката се допълва от "Лукойл-България" ЕООД, специализирана в търговията с горива на едро и дребно, с годишен оборот от 6,310 милиарда лева.

На четвърто място се нарежда заводът за биодизел "Астра Биоплант", разположен в град Сливо поле, с приходи от 4,019 милиарда лева. Макар този резултат да е значително по-нисък от рекордните над 7 милиарда лева през 2022 година, компанията запазва челната си позиция в сектора.

Петото място в класацията е отредено на Националната електрическа компания (НЕК) с оборот от 3,470 милиарда лева, което подчертава ключовата ѝ роля в енергийния сектор на страната.

Останалите компании в топ 10 включват:

  1. "БиЕй Глас България" АД - 2,980 милиарда лева
  2. "Булгаргаз" ЕАД - София - 2,565 милиарда лева
  3. АЕЦ "Козлодуй" ЕАД - 2,529 милиарда лева
  4. "Кауфланд България" ЕООД енд Ко КД - 2,437 милиарда лева
  5. "Лидл България" ЕООД енд Ко КД - 2,276 милиарда лева

Сред другите значими компании, които намират място в топ 30 на класацията, се открояват "Сакса" (№11) от сектора на горивата, Банка ДСК (№16), "А1 България" (№18) в телекомуникационния сектор, ТЕЦ "Марица Изток 2" (№19) в енергетиката и "Билла България" (№29) в сферата на търговията на дребно.

Тези резултати са ясен индикатор за устойчивостта и потенциала на българската икономика, демонстрирайки способността на водещите компании да се адаптират към променящите се пазарни условия и да поддържат висок ръст въпреки глобалните предизвикателства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари