Лекар: Има много вируси, но за грипа още е рано

0
Броят на пациентите с респираторни заболявания нараства
Броят на пациентите с респираторни заболявания нараства Видео: NOVA

Броят на пациентите с респираторни заболявания нараства

Есенният сезон донесе значително увеличение на респираторните заболявания, алармират медици. Общопрактикуващият лекар доктор Гергана Николова сподели важна информация относно здравословното състояние на пациентите и необходимите превантивни мерки в предаването „Събуди се".

Броят на пациентите с респираторни оплаквания и със заболявания на горните дихателни пътища осезателно се покачи. Не мога да кажа, че това е основно COVID. В момента имаме от всичко по-много, но за грипа е още рано. Той ще настъпи в малко по-късен период", отбеляза доктор Николова.

Експертът обясни, че влошаването на времето и прекарването на повече време в затворени помещения създават благоприятна среда за разпространение на вируси. Според нея, това е подходящият момент за предприемане на превантивни мерки.

Факт е, че времето навън се влошава, стоим в затворени пространства и дишаме един и същи въздух. Това е времето на вирусите. Но именно сега е моментът да се ваксинираме за грип, за COVID, за пневмококи", подчерта доктор Николова.

Специалистът акцентира върху значението на месец октомври за подготовката на имунната система за предстоящия есенно-зимен сезон. Тя посочи, че в този период пациентите имат възможност да се ваксинират едновременно срещу грип и коронавирус, като изборът на ваксини зависи от индивидуалните предпочитания.

Октомври е особено подходящ да се ваксинираме. Имаме възможност да сложим две ваксини наведнъж - срещу грип и коронавирус. Пациентът може да избере дали да се ваксинира, кои две ваксини иска да си постави едновременно", обясни доктор Николова.

Общопрактикуващият лекар подчерта, че ваксинацията е препоръчителна за всички, но особено важна за определени рискови групи.

Няма човек, на който аз не бих препоръчала да се подготви за идващия сезон, в който грипните вируси и не само те - ще дойдат. Препоръчваме на пациенти, които са с хронични заболявания, диабет, сърдечносъдови заболявания, мозъчносъдови заболявания, пациенти, които имат някаква потисната имунна защита. Те трябва да бъдат защитени, като се постави своевременно ваксината", призова доктор Николова.

В заключение, експертът напомни, че навременната ваксинация и подсилването на имунитета са ключови фактори за предпазване от респираторни заболявания през предстоящия сезон. Лекарите призовават гражданите да бъдат отговорни към своето здраве и да предприемат необходимите превантивни мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари