Димитър Ганев: Осми поред избори могат да променят политическата карта

0
Без изненади на изборите на 27 октомври прогнозира политологът
Без изненади на изборите на 27 октомври прогнозира политологът Видео: NOVA

Без изненади на изборите на 27 октомври прогнозира политологът

Предстоящият вот на 27 октомври няма да донесе неочаквани резултати, според политолога от агенция "Тренд" Димитър Ганев. В интервю за предаването "Офанзива с Любо Огнянов" той сподели своите наблюдения относно електоралните нагласи и перспективите пред формирането на следващото правителство.

Ганев изтъкна, че избирателите извън твърдите ядра на партиите, известни като "електорална периферия", вече не участват активно в изборния процес. "Тази електорална периферия, която през годините сме пресметнали, че се състои от 1-1.5 милиона българи, вече не гласува", обясни експертът. Той допълни, че на последните избори са гласували около 2.2 милиона души, които представляват основно твърдите привърженици на различните политически формации.

Според анализа на Ганев, съставянето на кабинет в рамките на 51-вото Народно събрание ще бъде сериозно предизвикателство. Политологът подчерта необходимостта партиите да осъзнаят рисковете от евентуални осми поредни избори: "Мотивиращият фактор би трябвало да бъде, че партиите и техните лидери трябва да осъзнаят, че изправят ли България за 8-и път на избори, това ще роди такова напрежение, че може да се появи политически субект, който да промени напълно картината".

Ганев изрази мнение, че нито една от формациите, които се очаква да влязат в следващия парламент, няма да има полза от провеждането на осми пореден вот. Това би могло да се превърне в стимул за постигане на компромис при съставянето на правителство.

В хода на интервюто беше коментиран и случаят със задържания кандидат-депутат от "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Според Ганев, коалицията вероятно ще се опита да използва ситуацията, за да изгради образ на "репресирана жертва" и да предизвика асоциации с Възродителния процес. "Ще се опитат да събудят форма на етническа солидарност", прогнозира политологът.

Тази оценка на предизборната обстановка идва в момент, когато България се подготвя за поредния вот в рамките на кратък период, което поставя на изпитание както политическата система, така и търпението на избирателите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Аз
    Необходимо е тоя "политолог" и още 5-6 такива да бъдат изметени от медиите у нас!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари