Студен фронт нахлува в страната

0
Валежи и гръмотевици се очакват в цялата страна
Валежи и гръмотевици се очакват в цялата страна

Валежи и гръмотевици се очакват в цялата страна

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупреждава за значителна промяна във времето през следващите 24 часа. Студен атмосферен фронт ще премине през територията на България, носейки със себе си валежи, гръмотевични бури и понижение на температурите.

Прогноза за нощта

През нощта западната половина на страната ще бъде под влияние на значителна облачност. Очакват се валежи от дъжд, предимно в западните райони. Източната част ще се радва на по-благоприятни условия с разкъсана облачност, като на много места небето ще остане ясно.

Вятърът ще бъде предимно слаб, с изключение на Източна България, където ще достигне умерена сила от юг-югозапад. Жителите на страната могат да очакват минимални температури между 14 и 19 градуса по Целзий, като в Русе термометрите ще отчетат около 17 градуса.

Прогноза за утрешния ден

Утре времето ще претърпи съществена промяна с преминаването на студения атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи значително и в източните райони, като валежи от дъжд се очакват на много места в страната.

Специално внимание трябва да се обърне на Западна и Централна България, където през деня се очакват локални, но интензивни и обилни валежи. Към вечерта и през нощта срещу неделя тези условия ще се разпространят и към Източна България. Преминаването на фронта ще бъде съпроводено с гръмотевични бури, движещи се от запад на изток.

Вятърът ще промени посоката си в северозападните райони, ориентирайки се от запад-северозапад и достигайки слаба до умерена сила. В останалата част от страната ще преобладава юг-югозападен вятър с умерена до силна интензивност.

Максималните температури ще варират значително - от 19-20 градуса в западните райони до 29-30 градуса в източните. Жителите на Русе могат да очакват максимални стойности около 27 градуса.

Прогноза за планинските райони

Планинските райони няма да бъдат пощадени от влошаването на метеорологичните условия. Значителна облачност ще покрие планинските масиви, съпроводена от валежи на много места. Особено интензивни ще бъдат валежите през деня в масивите на Западна и Централна България, а привечер и през нощта срещу неделя - и в Източна България. Гръмотевични бури също се очакват в планинските райони.

Вятърът в Западна Стара планина и масивите на Югозападна България ще промени посоката си към северозапад, достигайки умерена до силна интензивност. В планините в източната половина на страната и по високите части вятърът ще запази юг-югозападната си посока, но ще се усили до бурен.

Максималните температури ще варират според надморската височина - около 18 градуса на 1200 метра и приблизително 12 градуса на 2000 метра надморска височина. Важно е да се отбележи, че с преминаването на студения атмосферен фронт, температурите ще започнат да се понижават.

Прогноза за Черноморието

Черноморското крайбрежие първоначално ще се радва на по-благоприятни условия, но ситуацията ще се промени бързо. Облачността ще се увеличава прогресивно и след обяд ще стане значителна. Вечерта и през нощта срещу неделя жителите и туристите по крайбрежието трябва да очакват валежи от дъжд, като в отделни райони те ще бъдат придружени от гръмотевични бури.

Вятърът по Черноморието ще бъде умерен до силен, с преобладаваща посока юг-югозапад. Максималните температури ще се движат между 24 и 27 градуса, което е значително по-високо от вътрешността на страната. Температурата на морската вода ще се задържи между 21 и 22 градуса. Морето ще бъде умерено вълнуващо се, с вълнение от 2 до 3 бала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари