Лятото отстъпва пред есента: Очаква ни уикенд с две лица

0
Прогноза за времето: Лятно настроение преди есенен обрат
Прогноза за времето: Лятно настроение преди есенен обрат

Прогноза за времето: Лятно настроение преди есенен обрат

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предоставя актуална информация за предстоящите метеорологични условия в страната. Очаква ни динамично време с рязка промяна в края на седмицата.

Нощно спокойствие и утрешни слънчеви усмивки

Тази нощ небето ще бъде предимно ясно, а вятърът ще си вземе почивка. След полунощ и в ранните сутрешни часове, особено в Източна България, природата ще се опита да се скрие зад було от ниска облачност или мъгла. Термометрите ще отчетат минимални стойности между 11 и 16 градуса по Целзий, като жителите на столицата ще се събудят с приятните 11 градуса.

Утрешният ден ще зарадва всички с щедра слънчева усмивка. Вятърът ще подухва леко от юг-югоизток, като в източните райони ще се поразгорещи до умерен. Температурите ще продължат своя възход, достигайки максимални стойности между 28 и 33 градуса. София ще се наслади на приятните 29 градуса.

Морски изкушения и планински приключения

Черноморското крайбрежие ще предложи идеални условия за плаж и разходки. Въпреки сутрешната мъгла или ниска облачност на места, денят ще бъде предимно слънчев. Умереният югоизточен вятър ще донесе свежест, а температурите ще се движат между 23 и 25 градуса. Морската вода ще примамва с 23 градуса, а вълнението ще бъде спокойно – 1-2 бала.

Планинолюбителите ще се радват на слънчево време и приятни температури. На 1200 метра надморска височина живакът ще достигне около 25 градуса, а на 2000 метра – около 17 градуса. Слаб до умерен вятър от запад-югозапад ще освежава въздуха.

Уикенд с две лица

Съботният ден ще продължи лятната идилия с предимно слънчево време. Нощта и ранната утрин ще донесат тишина, а на места в Източна България и котловините ще се образува ниска облачност или мъгла. През деня слаб до умерен югоизточен вятър ще гали лицата ни. Температурите ще продължат да се покачват, достигайки максимални стойности между впечатляващите 29 и 34 градуса, а минималните ще се задържат между 12 и 17 градуса.

Неделя ще бъде ден на драматични промени. Западна и Северна България ще усетят първи обрата, когато вятърът рязко смени посоката си към северозапад и засили. Студен въздух ще нахлуе в страната, а небето ще се намръщи с увеличена облачност. Много места в западната половина от България ще преживеят кратки, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Очакват се и локални значителни количества дъжд.

Температурите ще започнат своето стремглаво спускане, като в 15:00 часа ще варират в широк диапазон – от скромните 20 градуса в западните райони до все още летните 30-32 градуса на места в Горнотракийската низина. С настъпването на вечерта и през нощта, и източните райони ще се присъединят към дъждовния концерт, а вятърът там временно ще духа от североизток. По линията на преминаващия атмосферен фронт валежите ще бъдат особено интензивни, съпроводени от впечатляваща гръмотевична активност.

Тази метеорологична прогноза ни напомня, че природата винаги има изненади в ръкава си. Независимо дали планирате плаж, планинска разходка или градско приключение, бъдете подготвени за всякакви капризи на времето, особено през идния уикенд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари