Студен фронт носи дъждове в цялата страна

0
Жълт код е обявен в 13 области
Жълт код е обявен в 13 области

Жълт код е обявен в 13 области

В събота страната ще бъде обхваната от студен атмосферен фронт, който ще донесе значителни валежи и гръмотевични бури в различни части на България. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждения за интензивни валежи в голяма част от страната.

Облачността ще се увеличи значително, особено над източните райони, като се очакват валежи от дъжд на много места. През деня Западна и Централна България ще бъдат засегнати от локални, но интензивни и значителни по количество валежи. Към вечерта и през нощта срещу неделя, тези условия ще се разпространят и в източната част на страната.

НИМХ обяви оранжев код за интензивни валежи в 10 области на Северна и Западна България, където се прогнозират количества дъжд между 35 и 65 милиметра. Жълт код е в сила за 13 области, обхващащи Западна, Централна Южна България и североизточните райони, с очаквани валежи между 20 и 35 милиметра.

Вятърът в северозападните райони ще се ориентира от запад-северозапад и ще бъде слаб до умерен. В останалата част от страната ще духа от юг-югозапад - умерен, на моменти и силен. Температурите ще варират значително - от 19-20 градуса в западните до 29-30 градуса в източните райони. В столицата София се очакват около 19-20 градуса.

Планинските райони също ще бъдат засегнати от влошаването на времето. Очакват се валежи от дъжд на много места, които ще бъдат значителни през деня в Западна и Централна България, а привечер и през нощта срещу неделя - и в Източна България. Гръмотевични бури също са възможни. Вятърът в планинските масиви в северозападната половина на страната ще се ориентира от северозапад и ще бъде умерен до силен. В източната част и по високите части ще остане от юг-югозапад, като на моменти ще бъде бурен. Максималната температура на 1200 метра надморска височина ще бъде около 18 градуса, а на 2000 метра - около 12 градуса, с тенденция към понижаване при преминаването на студения атмосферен фронт.

По Черноморието облачността ще се увеличи значително след обяд. Очакват се валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици, като през нощта срещу неделя те ще бъдат най-интензивни. Ще духа умерен до силен южен вятър. Максималните температури ще достигнат 24-27 градуса, като във Варна се очакват 26 градуса, а в Бургас - 27 градуса. Температурата на морската вода ще бъде между 21 и 22 градуса, а вълнението на морето ще достигне 2-3 бала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари