Оранжев код в 18 области на България

7
Идва студен фронт с валежи и силен вятър
Идва студен фронт с валежи и силен вятър

Идва студен фронт с валежи и силен вятър

Метеоролозите предупреждават за интензивни валежи и гръмотевични бури в голяма част от страната на 29 септември 2024 година. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е обявил предупреждение от първа и втора степен (жълт и оранжев код) за цялата територия на България.

Очакват се значителни валежи, придружени с гръмотевични бури, като на места има условия за градушки. Прогнозира се също усилване на вятъра от северозапад, който ще бъде поривист.

Според синоптичната прогноза, през нощта срещу 29 септември времето ще остане ясно, но след полунощ в Източна България ще се образуват мъгли или ниска облачност. Сутрешните температури ще варират между 13 и 18 градуса по Целзий, като в столицата София се очакват около 13 градуса.

През деня над страната ще премине студен атмосферен фронт. Още в сутрешните часове облачността ще започне бързо да се увеличава от запад-северозапад, съпроводена с валежи. Следобед дъждът ще обхване Централна България, а привечер и източните райони.

Метеоролозите прогнозират най-интензивни валежи в централните и източните части на страната, където се очакват гръмотевични бури и вероятност от градушки. Гръмотевични бури се очакват и на места в Западна България.

Вятърът от северозапад ще се усили значително, достигайки на места силни до бурни пориви. С него ще нахлува студен въздух, което ще доведе до понижаване на температурите. Към 15:00 часа се очакват стойности в широк диапазон - от 16-19 градуса в западните и централните райони до 30 градуса в югоизточната част на страната.

През нощта срещу понеделник валежната обстановка ще се запази в голяма част от България. Очакват се краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и силен северозападен вятър. Най-интензивни ще бъдат метеорологичните явления в Североизточна България, докато в западните райони валежите ще са незначителни.

В планинските райони облачността ще се увеличи от запад-северозапад, съпроводена с краткотрайни валежи и гръмотевици. Силният северозападен вятър ще донесе студен въздух, което ще доведе до понижаване на температурите. Към 15:00 часа на 1200 метра надморска височина се очакват 8-9 градуса, на 2000 метра - около 6 градуса, а в края на деня по най-високите върхове на Рила и Пирин температурите ще се понижат до около 0 градуса.

По Черноморието времето ще остане предимно слънчево през по-голямата част от деня, с изключение на сутрешните часове, когато на много места ще има мъгла или ниска облачност. Към края на деня се очаква увеличение на облачността, а вечерта и през нощта срещу понеделник ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Прогнозират се значителни количества валежи и условия за градушки. Максималните температури ще бъдат между 24 и 27 градуса. Температурата на морската вода ще се задържи между 22 и 23 градуса, а вълнението на морето ще достигне 3 бала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    981125😎😎😎😎
    Mina981125g🛸🙏🙏🛸💅🙏💅💅💅💅💅🛸🛸🛸💅💅🛸💅🙏✈️✈️✈️🤳🤳🤳🤳🤳🏙️🌆💅💅🙏🤳🙏🙏💅🏃🧑‍🦯🏃🏃🏃🤼🏋️🤼🏊🏄🪂🪂🏄🚣🏊🤽👳🧑‍🍳🧕🧑‍🏫🦹🧌🧑‍⚕️🧑👭👱🧑‍🦱👬🌿🌿🪵⛄⚡⚡🌪️🌀🌬️🏜️🔥🐶🐱🌔🌒🌑🕳️🌌🌍🌌🕳️🕳️🕳️🦚🦩🦚🦩🦩🐛🐜🥡🍡🍤🥣🍧🍫🥃🥃🥃🔪🔪🔪🔪🥙🥩🍔🥗🥗🍔🍔🍺🍽️🍽️🍽️🍽️🍾🍾🍾🫗🫗🫗🫗🍭🧊🍭🧊🧊🧊🧊🫗🫗🫗🥃🥃🧊🧊🫗🫗🥢🥢🥢
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари