Европа е изправена пред водна криза: Нов доклад разкрива тревожни данни

0
Европейската агенция за околна среда разкрива: Замърсяването и лошото управление застрашават водните ресурси
Европейската агенция за околна среда разкрива: Замърсяването и лошото управление застрашават водните ресурси

Европейската агенция за околна среда разкрива: Замърсяването и лошото управление застрашават водните ресурси

Водната криза в Европа се изостря, алармират експерти.

Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) публикува тревожен доклад, разкриващ задълбочаваща се водна криза на континента. Международната природозащитна организация WWF цитира изследването, което показва липса на значителен напредък в опазването на водните ресурси от 2009 година насам, пише вестник СЕГА.

Алармиращи статистики за водните ресурси

Докладът разкрива шокиращи данни за състоянието на водните басейни в Европа:

  • Едва 40% от повърхностните води, включително реки и езера, се определят като здрави.
  • Близо 25% от подземните водни обекти не са в добро химично състояние, въпреки че осигуряват около 66% от питейната вода.
  • По-малко от 30% от реките, езерата и крайбрежните води отговарят на стандартите за допустимо замърсяване, определени от Рамковата директива за водите.

Основни причини за влошаващото се състояние

Експертите посочват няколко ключови фактора, допринасящи за кризата:

  1. Интензивни селскостопански практики, включително прекомерна употреба на торове и пестициди.
  2. Химическо замърсяване от въглищни електроцентрали.
  3. Изменения в речните корита, причинени от изграждането на язовирни стени и изправяне на реките.

Критики към бездействието на властите

Клер Бафе от офиса на WWF за Европейски политики в Брюксел коментира: "Влошаващото се състояние на водите в Европа показва, че години наред държавите-членки не успяват да се справят с водната криза. Рамковата директива е в сила вече над две десетилетия. Нейните цели обаче остават до голяма степен неизпълнени, тъй като националните правителства не приемат изискванията ѝ на сериозно."

Позитивен пример от Естония

Въпреки общата мрачна картина, докладът отбелязва и положителни инициативи. Естония се откроява с усилията си за възстановяване на 3300 километра реки чрез премахване на язовирни стени и прегради, което помага за стабилизирането на популациите на 32 вида.

Ситуацията в България

Стоян Михов, ръководител на програма "Води" във WWF България, коментира: "За съжаление, в него не са анализирани данните от нашата страна, защото България сериозно закъсня с подготовката на Плановете за управление на речните басейни и изпусна сроковете, определени от Рамковата директива за водите."

Призив за действие

Проучване на Евробарометър показва, че 78% от европейците искат Европейският съюз да предприеме по-решителни действия за справяне със замърсяването на водите. В отговор на това, коалицията от неправителствени организации Living Rivers Europe призовава държавите-членки да ускорят прилагането на Рамковата директива и да интегрират защитата на водните ресурси и екосистеми във всички свои политики.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари