Журналист разкрива съмнителни разходи в програмата за подмяната на печки с климатици

2
Каквото и да се прави в България - ремонт, път, тротоар, се прави не за хората, ами едни хора да вземат едни пари и и други хора едни комисиони.
Каквото и да се прави в България - ремонт, път, тротоар, се прави не за хората, ами едни хора да вземат едни пари и и други хора едни комисиони. Снимка: БГНЕС

Скъпа екология: 7800 лева за климатик на домакинство

Журналистът Иван Бакалов повдигна въпроси относно ефективността на програмата за подмяна на отоплителни уреди в публикация в социалната мрежа. Той коментира наскоро оповестената новина за безплатна подмяна на печки на дърва с климатици като част от усилията за намаляване на замърсяването на въздуха.

Според информацията, споделена от Бакалов, досега са били инвестирани 104 милиона лева за подмяна на печките в 22 000 домакинства. Предстои разширяване на програмата, която ще обхване още 77 000 домакинства, с общ бюджет от 706 милиона лева.

Журналистът направи бърз анализ на цифрите, изчислявайки, че средната стойност на подмяната за едно домакинство възлиза на над 7100 лева, включително инсталацията. Той изрази съмнение относно ефективността на разходите, отбелязвайки: "За толкова пари се купуват мощни хиперинвертори (25 000 BTU) от най-реномирани марки."

Бакалов посочи и разлика в средната стойност на подмяната между вече реализираните случаи (4700 лева на домакинство) и планираните бъдещи подмени (7800 лева на домакинство). Той призова за по-голяма прозрачност относно процеса на търгове и избор на изпълнители.

В заключение, журналистът постави въпроса дали не би било по-ефективно домакинствата сами да закупуват и инсталират климатици, а след това да получават възстановяване на разходите от държавата. Той приканва експертите да коментират неговите изчисления, ако има неточности.

"Каквото и да се прави в България - ремонт, път, тротоар, се прави не за хората, ами едни хора да вземат едни пари и и други хора едни комисиони.", заключи Бакалов.

Тази публикация повдига важни въпроси относно ефективността и прозрачността при изпълнението на екологични програми, финансирани с публични средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Идеята
    Идеята е да се откраднат едни пари,те климатиците едва ли са по скъпи от 3...4 хиляди лева. Ама нали трябва да се краде... Нямам думи...
  • 5
    1
    За сведение на писачите
    Програмата е на повече от 3 години и е зачената от Герболяците. Това е типична тяхна дупка за обществен ресурс
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари