Енергиен проект преобразява Сливо поле и Кубрат

0
Европейско финансиране подкрепя визията за енергийно ефективни общини
Европейско финансиране подкрепя визията за енергийно ефективни общини Снимка: Областна администрация - Русе

Европейско финансиране подкрепя визията за енергийно ефективни общини

Общините Сливо поле и Кубрат поемат по пътя на енергийната ефективност с амбициозен съвместен проект, който цели да трансформира публичния сектор в региона. Инициативата, част от европейската програма EUCF (European City Facility), предвижда мащабни инвестиции в зелена енергия и модернизация на инфраструктурата.

Областният управител на Русе Драгомир Драганов се запозна на място с иновативната инвестиционна концепция. Той подчерта социалната значимост на подобни проекти и необходимостта от продължаване на държавната политика в посока повишаване на енергийната ефективност и независимост.

"Време е да почнем да мислим за създаването на енергийни общности и се радвам, че областта ни отново е сред пионерите и в този сектор", сподели Драганов. Той акцентира върху актуалността на темата, особено в контекста на предстоящата либерализация на енергийния пазар за битови клиенти.

Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов изтъкна дългия път на подготовка, предшестващ стартирането на проекта: "Докато стигнем дотук е извървян много дълъг път от контакти, писма, размяна на мнения и становища". Той изрази благодарност към областния управител за оказаната подкрепа и разбиране.

Проектът предвижда изграждането на фотоволтаични паркове в двете общини, всеки с мощност около 400 киловата. Очакваното годишно производство на електроенергия се изчислява на приблизително 1 120 000 киловатчаса, което би довело до икономии от над 220 000 лева годишно.

Планира се мащабна подмяна на уличното и сградно осветление, като във всяка от общините ще бъдат сменени около 5000 лампи. Това включва подмяна на 2500 улични лампи с мощност от 90 вата с лед лампи от 20 вата, както и 2500 лампи в сгради със средна мощност 32 вата с лед лампи от 7 вата. Очакваните годишни икономии от тази инициатива се оценяват на около 310 000 лева.

Проектът предвижда и саниране на общински и жилищни сгради с обща разгъната площ от около 113 000 квадратни метра. Иновативен елемент е замяната на конвенционалните горива за отопление на общински сгради с топлинна енергия от индустриален партньор – "Астра Грийнплант" ЕООД. Тази уникална за страната идея би могла да доведе до допълнителни икономии от около 264 000 лева годишно.

Важно е да се отбележи, че финансирането за тези инфраструктурни дейности все още не е осигурено. То ще бъде търсено след изготвянето на детайлната концепция по настоящия проект.

В разработването на проектната идея участват видни национални експерти от Българския енергиен и минен форум, включително Иван Хиновски, Еленко Божков, Любомир Димитров, както и изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев.

Споразумението за сътрудничество беше официално подписано от кмета на Сливо поле Валентин Атанасов и заместник-кмета на Кубрат Женифер Пойраз, поставяйки началото на този амбициозен проект за енергийна трансформация в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари