Парното в Русе поевтинява, но домакинствата предпочитат климатици

2
Разходите за дърва и ток се изравняват, твърдят местни жители
Разходите за дърва и ток се изравняват, твърдят местни жители

Разходите за дърва и ток се изравняват, твърдят местни жители

Жителите на Русе ще посрещнат идващия зимен сезон с добра новина - цената на парното ще бъде с 12% по-ниска в сравнение с миналата година. Въпреки това, броят на абонатите на "Топлофикация Русе" остава относително постоянен - около 20 000, без значителен приток на нови клиенти.

Разнообразие от отоплителни методи в Русе

Жителите на Русе избират начина си на отопление според квартала, в който живеят, и финансовите си възможности, съобщи БНТ. Все повече домакинства се ориентират към електрически уреди за отопление, особено климатици.

Гинка Танкова, жител на Русе, споделя своето мнение: "Отопляваме се в момента с електричество, на климатици... Евентуално за локално – това като че ли е по-скъп вариант, имам предвид парно на газ, евентуално на твърдо гориво, което е трудно за поддържане." Тя добавя, че въпреки честите аварии, смята парното за най-добрия вариант, но за съжаление, нейният район не е топлофициран.

Сравнение на разходите за различни видове отопление

Даниела Ламбова, друг жител на града, коментира: "Отопляваме се на климатици. И сме го избрали, защото е най-чистият начин на отопление. Известно време използвахме камина с въздухопроводи, но вече попораснахме малко и няма кой да носи дървата." Тя отбелязва, че разликата в разходите между отоплението с дърва и електричество вече е минимална.

Текущи цени на горивата в Русе:

  • Тон дърва: 300 лева
  • 25 килограма въглища: 13,75 лева
  • 15 килограма пелети: 9 лева

Стратегия на "Топлофикация Русе" за зимния сезон

През летния сезон "Топлофикация Русе" използва газови когенератори за подгряване на топлата вода. За предстоящия зимен период компанията планира да включи и котлите на въглища. Необходимите количества въглища вече са осигурени, като има готовност за допълнителни доставки от България и Турция при нужда.

Иновативни планове за бъдещето

В момента "Топлофикация Русе" провежда проучвания за възможността да произвежда биогаз от селскостопански отпадъци. Това би могло да доведе до по-екологично и потенциално по-евтино производство на топлинна енергия в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    всички
    които са на парно имат бойлери и климатици, поради "високото" качество на услугата и "ниската" цена на топлата вода. 10 бойлера не могат да навъртят ток на цената на 10 кубика топла вода от ТЕЦа / ако я има изобщо/
  • -1
    3
    Русе
    Климатиците може да ги рекламирате в някое гето . Нито са функционални като ТЕЦ , нито е по евтино. Топлата вода от ТЕЦ не може да се замени със ограничената от бойлера , нито като количество нито като цена. Всичките ми съседи в квартала са на ТЕЦ. Няма отказали се. На входа на блоковете в квартала постоянно висят обяви че търсят да купят апартаменти с топла вода и отопление с ТЕЦ. Оправете си статистиките.
  • 9
    2
    Daikin
    Бойкот на топлофикация, плащаш парно независимо дали ползваш защото тръбите минавали през имота ти, трябвало над 50% от живущите да го изключат за да го няма тоз рекет, а те що не вземат да плащат наем, че ти ползват жилищната площ за своят "бизнес"?!
  • 4
    1
    Нормален
    Абе стига сте прокламирали това тъпо парно от соца! Само загуби и никаква ефективност! Да не сме в 1980-та година? Само слабоумните пенсионери още по навик са на парно! Пълна загуба!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари