Държавата плаща за подмяна на стари печки с климатици

0
Държавата плаща за подмяна на стари печки с климатици
Държавата плаща за подмяна на стари печки с климатици Видео: NOVA

Експерти прогнозират значително подобрение на въздуха в градските райони

Българското правителство стартира амбициозна инициатива на стойност 706 милиона лева за подмяна на стари печки на дърва с модерни климатични системи. Тази безвъзмездна финансова помощ има за цел да подобри качеството на въздуха в страната чрез намаляване на вредните емисии от битовото отопление.

Успехи на предходната програма

В периода 2014-2020 година вече са инвестирани 104 милиона лева за подмяната на печките в 22 000 домакинства. Новата програма си поставя още по-амбициозни цели - да осигури климатици за поне още 77 000 домакинства, използвайки останалите средства до общата сума от 706 милиона лева.

Очаквани екологични ползи

Експертите прогнозират, че реализацията на програмата ще доведе до значително намаляване на замърсяването на въздуха. Очаква се годишно да бъдат спестени около 2872 тона фини прахови частици - основен замърсител, свързан с множество здравословни проблеми.

Дебат за измерването на въздуха

Темата за чистотата на въздуха придоби допълнителна актуалност след скорошни твърдения, че някои станции за измерване на качеството на въздуха са били преместени на по-чисти локации, което потенциално води до изкривяване на данните.

Официална позиция на институциите

В отговор на тези твърдения, представители на Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околна среда организираха пресконференция. Те категорично отхвърлиха обвиненията в манипулиране на данни и подчертаха, че през последните години се наблюдава подобрение в качеството на въздуха.

Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите, заяви: "На територията на страната, с изключение на станция в Пловдив, нямаме превишение на нормите."

Предизвикателства в градските райони

Въпреки общото подобрение, някои градски райони продължават да се сблъскват със сериозни проблеми, свързани със замърсяването на въздуха. Пример за това е кварталът "Христо Ботев" в София, където често се наблюдават умишлени палежи на гуми, водещи до силно замърсяване.

Евгени Лазаров, жител на квартала, коментира: "70-80%. Всеки, който е кандидатствал с редовни документи - акта за собственост и платени данъци, всички взеха (климатици)."

Дискусия за отговорностите

Възникнаха въпроси относно отговорността за контрола върху нерегламентираните палежи. Ирена Петкова, директор на РИОСВ, посочи пред NOVA: "Отговорен орган е общината и съответните районни администрации."

Продължаващи усилия за чист въздух

Въпреки предизвикателствата, програмата за подмяна на печки с климатици остава ключов елемент в усилията на България за подобряване качеството на въздуха. С планираните инвестиции до 2027 година, се очаква значително намаляване на вредните емисии и подобряване на общественото здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    ...
    Някой депутат ще ги внася и ще ги изкупува държавата само от него на двойни цени. А хиляда екипа да ги монтират имате ли ? Те са кът и климатичарите. Как ще стане тази работа ? И да ги смените ток ще има ли ? От на педерастите фотоволтаиците освен вибратори друго няма да захраните.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари